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Title: Organic carbon, biomass and microbial activity in an Oxisol under different management systems
Other Titles: Carbono orgânico, biomassa e atividade microbiana em Latossolo Vermelho de cerrado sob diferentes usos e manejo
???metadata.dc.creator???: Lacerda, Kênia Alves Pereira
Cordeiro, Meire Aparecida Silvestrini
Verginassi, Adriana
Salgado, Fabrício Henrique Moreira
Paulino, Helder Barbosa
Carneiro, Marco Aurélio Carbone
Keywords: Agroecosystems
Acid phosphatase
Biochemical indicators
Soil quality
Metabolic quotient
Publisher: Faculdade de Ciencias Agrarias do Para
Issue Date: 1-Jul-2013
Citation: LACERDA, K. A. P. et al. Organic carbon, biomass and microbial activity in an Oxisol under different management systems. Revista de Ciências Agrárias, Belém, v. 56, n. 3, p. 249-254, Jul./Sept. 2013.
???metadata.dc.description.resumo???: O manejo do solo pode afetar negativamente a sua qualidade, prejudicando a sua funcionalidade. Uma das formas de se avaliarem suas características é por meio do uso de indicadores bioquímicos do solo. O objetivo deste trabalho foi determinar a interferência do uso e do manejo do solo sobre o teor de carbono orgânico e do carbono na biomassa, e na atividade microbiana, bem como na atividade da fosfatase ácida de Latossolo Vermelho Distroférrico no Cerrado. Cinco usos e sistemas de manejo do solo foram utilizados como tratamento: lavoura em plantio direto; cafezal; bananal; pastagem, e cerrado nativo. O solo foi amostrado em quatro épocas diferentes: agosto, setembro, outubro e novembro. Reduções nas concentrações de carbono orgânico total e de carbono da biomassa microbiana, e na atividade da fosfatase ácida foram verificadas com o manejo e o uso do solo sob lavoura, pastagem, café e banana, em relação ao cerrado nativo. O solo sob pastagem apresentou menores reduções nos atributos bioquímicos em relação às demais áreas cultivadas. A adoção de pousio na área de lavoura promoveu reduções no carbono da biomassa microbiana, na atividade da fosfatase ácida e no carbono orgânico do solo, e aumento de quociente metabólico, demonstrando não ser o manejo adequado para este solo.
Abstract: Soil management can negatively affect soil quality impairing its functionality. One of the possible ways to assess soils is through the use of biochemical indicators. In this study, the aim of this study was to determine how soil management and use interfere with organic carbon, carbon in biomass and microbial activity, as well as with the acid phosphatase activity of an Oxisol in the Brazilian Cerrado. Five soil uses and management systems were used as treatments: no-tillage, coffee plantation, banana plantation, pasture, and native vegetation. Soil samples were collected at four different times: August, September, October, and November. Reductions in the concentrations of total organic carbon, microbial biomass carbon, and acid phosphatase activity were observed with management and use of soil under no-tillage, pasture, coffee plantation, and banana plantation in relation to native vegetation. The soil under pasture showed lower reductions in biochemical characteristics compared to the other land uses and managements studied. The practice of fallow in the no-tillage area promoted reductions in microbial biomass carbon, acid phosphatase activity and soil organic carbon, but increased the metabolic quotient, demonstrating that this management is not appropriate for this type of soil.
URI: https://periodicos.ufra.edu.br/index.php?journal=ajaes&page=article&op=view&path%5B%5D=827&path%5B%5D=386
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/10695
???metadata.dc.language???: en
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