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Campo DCValorIdioma
dc.creatorTavares, Elisângela de F. L.-
dc.creatorOkumura, Leonardo L.-
dc.creatorCardoso, Maria das Graças-
dc.creatorOliveira, Marcelo F. de-
dc.creatorMagriotis, Zuy Maria-
dc.creatorSaczk, Adelir A.-
dc.date.accessioned2016-06-15T14:40:53Z-
dc.date.available2016-06-15T14:40:53Z-
dc.date.issued2016-06-15-
dc.identifier.citationTAVARES, E. de F. L. et al. An alternative method for the simultaneous determination of copper and lead for quality control of sugar cane spirit using a nanotube-based sensor. Journal of the Brazilian Chemical Society, São Paulo, v. 23, n. 9, Sept. 2012.pt_BR
dc.identifier.urihttp://www.scielo.br/pdf/jbchs/v23n9/aop058_12.pdfpt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/11261-
dc.description.abstractThe development of an electroanalytical method for simultaneous determination of copper and lead ions in sugar cane spirit (cachaça) using carbon paste electrode modified with ascorbic acid and carbon nanotubes (CPE-AaCNT) is described. Squarewave voltammetry (SWV) with anodic stripping was employed, and this technique was optimized with respect to the following parameters: frequency (50 Hz), amplitude (100 mV) and scan increment (9 mV). The analytical curves were linear in the range from 0.0900 to 7.00 mg L - 1 for lead and copper. The limits of detection were 48.5 and 23.9 µg L - 1 for lead and copper, respectively. The developed method was applied to the simultaneous determination of copper and lead in five commercial samples of sugar cane spirit. The results were in good agreement with those obtained by F AAS/GF AAS (flame atomic absorption spectrometry/graphite furnace atomic absorption spectrometry) and showed that CPE-AaCNT can be successfully employed in the simultaneous determination of these metals in real sugar cane spirit samples.pt_BR
dc.languagept_BRpt_BR
dc.publisherSociedade Brasileira de Químicapt_BR
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.sourceJournal of the Brazilian Chemical Societypt_BR
dc.subjectCopperpt_BR
dc.subjectLeadpt_BR
dc.subjectCarbon paste electrodept_BR
dc.subjectMulti-walled carbon nanotubespt_BR
dc.subjectAscorbic acidpt_BR
dc.subjectSquarewave voltammetrypt_BR
dc.subjectSugar cane spiritpt_BR
dc.titleAn alternative method for the simultaneous determination of copper and lead for quality control of sugar cane spirit using a nanotube-based sensorpt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoUm método eletroanalítico foi desenvolvido para determinação simultânea de íons cobre e chumbo em cachaça empregando eletrodo de pasta de carbono modificado com ácido ascórbico e nanotubos de carbono (CPE-AaCNT). A técnica de voltametria de onda quadrada (SWV) com redissolução anódica foi empregada e otimizada com relação aos seguintes parâmetros: frequência (50 Hz), amplitude (100 mV) e incremento de varredura (9 mV). As curvas analíticas apresentaram intervalo linear de 0,09 a 7,00 mg L - 1 para o chumbo e para o cobre. Os limites de detecção foram de 48,5 e 23,9 µg L - 1 para o chumbo e o cobre, respectivamente. O método desenvolvido foi aplicado na determinação simultânea de chumbo e cobre em cinco amostras comerciais de cachaça. Os resultados apresentaram-se concordantes com os obtidos por F AAS/GF AAS (espectrometria de absorção atômica com chama/espectrometria de absorção atômica com forno de grafite) e revelaram que CPE-AaCNT podem ser empregados com êxito na quantificação de cobre e chumbo em amostras comerciais de cachaça.pt_BR
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