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Campo DCValorIdioma
dc.creatorFrancisco, João Paulo-
dc.creatorFolegatti, Marcos Vinícius-
dc.creatorSilva, Leonardo Batista Duarte-
dc.creatorSilva, Jonathas Batista Gonçalves-
dc.creatorDiotto, Adriano Valentim-
dc.date.accessioned2016-07-22T17:48:04Z-
dc.date.available2016-07-22T17:48:04Z-
dc.date.issued2015-11-28-
dc.identifier.citationFRANCISCO, J. P. et al. Variations in the chemical composition of the solution extracted from a Latosol under fertigation with vinasse. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 47, n. 2, p. 229-239, abr./jun. 2016.pt_BR
dc.identifier.urihttp://www.ccarevista.ufc.br/seer/index.php/ccarevista/article/view/3851pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/11416-
dc.description.abstractThe aim of this work was to evaluate the change in electrical conductivity and pH of a soil solution and its composition, with regard to the levels of nitrate and potassium, in a Latosol cultivated with pineapple and subjected to applications of different levels of vinasse. The experiment was conducted in a greenhouse at the Department of Biosystems Engineering of ESALQ/USP. The treatments comprised the application of five levels of vinasse: T1 - 0 m3 ha-1, T2 - 231 m3 ha-1 , T3 - 347 m3 ha-1, T4 - 462 m3 ha-1, and T5 - 578 m3 ha-1. Application was every 20 days, using a localised irrigation system with emitters having a nominal flow rate of 4 L h-1 and spaced 0.40 m apart. The applied doses of vinasse were calculated by following the recommendations of CETESB standard P4.231, so that treatment T4 would supply the demand of the pineapple plant for potassium. The solution was collected by means of porous capsule extractors at 30, 120 and 210 days from the start of vinasse application. It was found that increases in the volume of the applied levels resulted in greater values for the electrical conductivity of the soil (ECs) and in the concentration of potassium (K) and nitrate (NO3 ), with higher values being obtained in the 0.20 m layer. The results demonstrated that pH decreased with increases in the vinasse being applied.pt_BR
dc.languageen_USpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal do Cearápt_BR
dc.rightsrestrictAccesspt_BR
dc.sourceRevista Ciência Agronômicapt_BR
dc.subjectFerralsols - Chemical compositionpt_BR
dc.subjectPineapplept_BR
dc.subjectElectrical conductivitypt_BR
dc.subjectVinassept_BR
dc.subjectNitratespt_BR
dc.subjectPotassium in agriculturept_BR
dc.subjectLatossolos - Composição químicapt_BR
dc.subjectAbacaxipt_BR
dc.subjectCondutividade elétricapt_BR
dc.subjectVinhaçapt_BR
dc.subjectNitratospt_BR
dc.subjectPotássio na agriculturapt_BR
dc.titleVariations in the chemical composition of the solution extracted from a Latosol under fertigation with vinassept_BR
dc.title.alternativeVariação na composição química da solução extraída de um Latossolo fertirrigado com vinhaçapt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoObjetivou-se avaliar a variação na condutividade elétrica e pH da solução do solo e sua composição no que se refere aos teores de nitrato e potássio em um Latossolo sob cultivo da cultura do abacaxi e submetido a aplicações de diferentes níveis de vinhaça. O experimento foi conduzido em casa de vegetação no Departamento de Engenharia de Biossistemas da ESALQ/USP. Os tratamentos foram compostos pela aplicação de cinco níveis de vinhaça, a saber: T1 - 0 m3 ha-1; T2 - 231 m3 ha-1; T3 - 347 m3 ha-1; T4 - 462 m3 ha-1; T5 - 578 m3 ha-1. As aplicações ocorreram em intervalos de 20 dias utilizando-se um sistema de irrigação localizada com gotejadores de vazão nominal de 4 L h-1 espaçados em 0,40 m. As doses de vinhaça aplicadas foram calculadas, seguindo recomendações da norma CETESB P4.231, de modo que o tratamento T4 suprisse a demanda por potássio do abacaxizeiro. A coleta da solução foi realizada por meio de extratores de cápsulas porosas após 30; 120 e 210 dias do início da aplicação da vinhaça e verificou-se que o aumento dos volumes de níveis aplicados resultou em maiores valores de Condutividade elétrica do solo (CEs) e concentrações de potássio (K) e nitrato (NO3-), com maiores valores obtidos na camada de 0,20 m. Os resultados revelaram que o pH diminuiu à medida em que se aumentavam os volumes de vinhaça aplicados.pt_BR
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