Buscar

 

RI UFLA (Universidade Federal de Lavras) >
DCS - Departamento de Ciência do Solo >
DCS - Artigos publicados em periódicos >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13284

Title: Crescimento de mudas de cafeeiro recém-plantadas: efeito de fontes e doses de fósforo
Other Titles: Growth of coffee seedlings recently planted: effect of phosphorus sources and doses
???metadata.dc.creator???: Carmo, Davi Lopes do
Takahashi, Heitor Yuji Uzuelle
Silva, Carlos Alberto
Gontíjo, Paulo Tácito
Keywords: Solos – Teor de fósforo
Café – Teor de fósforo
Soils – Phosphorus content
Coffee – Phosphorus content
Publisher: Universidade Federal de Lavras
Issue Date: Apr-2014
Citation: CARMO, D. L. do et al. Crescimento de mudas de cafeeiro recém-plantadas: efeito de fontes e doses de fósforo. Coffee Science, Lavras, v. 9, n. 2, p. 196-206, abr./jun. 2014.
???metadata.dc.description.resumo???: Objetivou-se, com este estudo, avaliar a influência de diferentes fontes e doses de P na dinâmica da disponibilidade de P, em solo contido em vaso, e sobre seus impactos na nutrição, acúmulo de P e produção de biomassa, em mudas de cafeeiros recém- plantadas. Os tratamentos consistiram de combinações de fontes (adubo organomineral; superfosfato simples; fosfato natural, fosfato natural+torta de filtro e termofosfato magnesiano) e doses (200 e 400 mg kg-1) de P, com o tratamento controle (sem adição de P). Avaliaram-se o pH e teores de Ca2+, Mg2+, P (Mehlich-1), CTC a pH 7, saturação por bases e matéria orgânica do solo, o acúmulo de P e de outros nutrientes na parte aérea e a massa seca da parte aérea, massa seca de raiz e massa seca total de mudas de cafeeiros. O uso de diferentes fontes de P implica em mudanças significativas no grau de fertilidade do solo, de modo que a dose de P-termofosfato precisa ser calculada com precisão, para que não ocorra aumento exagerado do pH e dos teores de Ca2+ e Mg2+ em solo. As maiores produções de massa seca foram obtidas quando se utilizou o P-organomineral e P-fosfato natural+torta, mas o efeito dessas fontes sobre o crescimento inicial do cafeeiro em vaso depende da dose aplicada. O uso de adubo organomineral propiciou acúmulos de macro e micronutrientes superiores aos notados para a maioria das outras fontes de P testadas.
Abstract: The objective of this study was to evaluate the influence of different P sources and doses in the dynamics of P availability in soil contained in pots and on their impact on nutrition, P accumulation and biomass production in coffee recently planted. Treatments consisted of combinations of sources (organomineral fertilizer, superphosphate, rock phosphate, rock phosphate+filter cake and termalphosphate) and doses (200 and 400 mg kg-1) of P, and the control as in additional treatment (no P addition). It was evaluated the pH, Ca2+, Mg2+, P (Mehlich-1), CEC at pH 7, base saturation and soil organic matter, the accumulation of P and other nutrients in shoots and dry weight of shoot, root dry weight and total dry mass of coffee seedlings planted cultived in greenhouse conditions. The use of different sources of P imply significant changes in the degree of fertility of the soil, so that the dose of thermophosphate P need to be accurately calculated, since it causes exaggerated increases in pH and Ca2+and Mg2+in soil. The highest yields of dry matter were obtained when P was furnished as organomineral and phosphate+filter cake fertilizers, but the effect of these sources on the initial growth of the coffee plants depends on the dose applied. The use of organomineral fertilizer increased the accumulation of macro and micronutrients, in higher contents than those noted for most other phosphorus sources tested.
URI: http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/616
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13284
???metadata.dc.language???: pt_BR
Appears in Collections:DCS - Artigos publicados em periódicos

Files in This Item:

There are no files associated with this item.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.


View Statistics

 


DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback