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dc.contributor.authorAquino, Lourena Pegorer de-
dc.contributor.authorSchmidt, Raquel-
dc.contributor.authorDubberstein, Danielly-
dc.contributor.authorDias, Jairo Rafael Machado-
dc.creatorAquino, Lourena Pegorer de-
dc.creatorSchmidt, Raquel-
dc.creatorDubberstein, Danielly-
dc.creatorDias, Jairo Rafael Machado-
dc.date2017-03-30-
dc.date.accessioned2017-08-01T20:06:55Z-
dc.date.available2017-08-01T20:06:55Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationAQUINO, L. P. de et al. Cortes basais e substratos na formação de mudas clonais de cafeeiro canéfora. Coffee Science, Lavras, v. 12, n. 1, p. 9-16, jan./mar. 2017.-
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13685-
dc.identifier.urihttp://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/1182-
dc.description.abstractThis study aimed to evaluate substrates and types of basal cuts on stakes for the production of coffee clonal seedlings. The experiment was carried out in a greenhouse. The cuttings were obtained from the middle portion of standardized orthotropic branches. The experiment was a factorial 2x7 with two types of cuttings (basal cut straight and bevel) and seven substrates: soil, commercial, coffee straw, wood shavings (processed wood waste), commercial + coffee straw (v: v) , commercial + shavings (v: v), straw coffee + wood shavings (v: v). It was verified that the commercial substrate Vivato Slim when using or not coffee straw, and the basal rectilinear cutting in Coffea canephora stakes have better results for the production of clonal seedlings under the conditions investigated in this work.-
dc.formatapplication/pdf-
dc.languagepor-
dc.relationhttp://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/1182/pdf_1182-
dc.relationhttp://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/downloadSuppFile/1182/1612-
dc.relationhttp://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/downloadSuppFile/1182/1614-
dc.rightsDireitos autorais 2017 Coffee Science-
dc.rightsAttribution 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.sourceCoffee Science; v. 12, n. 1 (2017); 9 - 16-
dc.sourceCoffee Science; v. 12, n. 1 (2017); 9 - 16-
dc.sourceCoffee Science; v. 12, n. 1 (2017); 9 - 16-
dc.source1984-3909-
dc.source1809-6875-
dc.subjectCiência Agrárias-
dc.subjectCoffea canephora-
dc.subjectVegetative propagation-
dc.subjectCafeicultura-
dc.subjectPropagação vegetativa-
dc.subjectCorte na estaca-
dc.subjectSubstrato comercial-
dc.subjectMaravalha-
dc.subjectCasca de café-
dc.subjectTipos de cortes-
dc.subjectResíduos alternativos-
dc.subjectCut the stake-
dc.subjectCommercial substrate-
dc.subjectShaving woods-
dc.subjectCoffee pods-
dc.titleCortes basais e substratos na formação de mudas clonais de cafeeiro canéfora-
dc.title.alternativeSeedlings formation of coffee clonal influenced by cuts basal and substrate-
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article-
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion-
dc.description.resumoObjetivou-se avaliar substratos e tipos de cortes nas estacas para produção de mudas clonais de cafeeiro canéfora. O experimento foi conduzido em casa de vegetação. As estacas foram obtidas a partir da porção média de ramos ortotrópicos padronizados. O experimento foi em esquema fatorial 2x7 com dois tipos de cortes nas estacas (corte basal retilíneo e em bisel) e sete substratos: solo, comercial, palha de café, maravalha (resíduo de madeira processada), comercial+palha de café (v:v), comercial+maravalha (v:v) e maravalha+palha de café (v:v). Verificou-se que o substrato comercial Vivato Slim quando acrescido ou não de palha de café, bem como o corte basal retilíneo em estacas de Coffea canephora apresentam melhores resultados para produção de mudas clonais nas condições estudadas no presente trabalho.-
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