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Título: Primeiro relato do Coffee ringspot virus (CoRSV) no Oeste da Bahia
Título(s) alternativo(s): First record of Coffee Ringspot Virus (CORSV) in westrn Bahia
Autores: Almeida, Eduardo Melo
Figueira, Antonia Reis
Palavras-chave: Cafeicultura
Rhabdovirus
Café - Vírus
Ácaros
Brevipalpus phoenicis
Coffee - Virus
Mite
Data do documento: 1-Ago-2017
Citação: ALMEIDA, J. E. M. de; FIGUEIRA, A. dos R. Primeiro relato do Coffee ringspot virus (CoRSV) no Oeste da Bahia. Coffee Science, Lavras, v. 9, n. 4, p. 558-561, out./dez. 2014.
Descrição: Nos Municípios de Luís Eduardo Magalhães e São Desidério, situados no Oeste da Bahia, foram observadas incidências de até 45,6% de plantas de café com sintomas de mancha anular. Inoculação mecânica do material infectado em plantas de Chenopodium quinoa, Amaranthus deflexus e Chenopodium ambrosioides induziram sintomas típicos, confirmando a infecção pelo Coffee ringspot virus (CoRSV). Este é o primeiro relato do CoRSV no Oeste da Bahia, indicando que  esse vírus provavelmente está presente em todas as lavouras cafeeiras do país, estabelecidas em locais com temperaturas mais elevadas, pois são consideradas ideais para a multiplicação viral.
The coffee ringspot, whose etiologic agent is the Coffee ringspot virus (CoRSV), is a disease that has beencausing damage in defoliation in coffee plantations in the states of Minas Gerais and São Paulo. The damage ranging from the defoliation accentuated, premature fall of fruits and loss of quality. This work was carried out a study to identify the stainoverride in coffee farms in Western Bahia, Brazil. In Luís Eduardo Magalhães and São Desiderio counties, located in Western Bahia - Brazil, were observed incidences up to 45,6% of coffee plants with ringspot symptoms. Mechanical inoculation of infected material in indicator plants for viruses, Chenopodium ambrosioides, Amaranthus deflexus and Chenopodium quinoa induced typical symptoms confirming the infection by Coffee ringspot virus (CoRSV). This is the first record of CoRSV in Western Bahia, indicating that this virus probably is present in all coffee plantations of the region, established in places with higher temperatures, since this is a factor considered ideal for viral multiplication.
URI: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13814
Outros identificadores: http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/646
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