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Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/15081

Title: Evaluation of the protective effect of guava fruits and leaves on oxidative stress
Other Titles: Avaliação do efeito protetor de folhas e frutos da goiabeira no estresse oxidativo
???metadata.dc.creator???: Freire, Juliana Mesquita
Abreu, Celeste Maria Patto de
Duarte, Stella Maris da Silveira
Paula, Fernanda Borges Araújo de
Lima, Adriene Ribeiro
Keywords: Estresse oxidativo
Dialdeído malônico
Goiabeira - Capacidade antioxidante
Oxidative stress
Malonic dialdehyde
Guava - Antioxidant capacity
Publisher: Universidade Estadual de Maringá
Issue Date: Jan-2014
Citation: FREIRE, J. M. et al. Evaluation of the protective effect of guava fruits and leaves on oxidative stress. Acta Scientiarum. Biological Sciences, Maringá, v. 36, n. 1, p. 35-40, Jan./Mar. 2014.
???metadata.dc.description.resumo???: O estresse oxidativo é um desequilíbrio entre as espécies reativas de oxigênio e capacidade antioxidante de ação. Dessa forma, pesquisas buscam alternativas para amenizar os efeitos prejudiciais do estresse oxidativo, melhorando a capacidade antioxidante do organismo, prevenido as enfermidades e suas complicações. As folhas e frutos de goiaba são ricos em antioxidantes. Este trabalho teve como objetivo estudar o efeito da farinha e folhas etanólicos/acetona extratos e frutos de goiabeira na oxidação lipídica em ratos com hipercolesterolemia. A farinha e extratos de folhas diminuiu de triglicérides e colesterol não - HDL e aumento do HDL. Os níveis de colesterol diminuiram apenas folhas e frutas. A actividade da GPx diminuiu em amostras de soro, em todos os tratamentos e a SOD apenas os extratos foram eficazes. Não houve nenhuma diferença nos níveis de MDA no controle da hipercolesterolemia relação. Para as amostras de fígado, não houve diferença na atividade da SOD. Na relação de GPx atividade, apenas a farinha foi eficaz. Houve diferenças nos níveis do MDA dos animais hipercolesterolêmicos tratados com farinha e extratos com os animais do controle hipercolesterolêmica.
Abstract: Oxidative stress is an imbalance between reactive oxygen species and antioxidant capacity of action. Thus, research, alternative to mitigate the damaging effects of oxidative stress, improving the body´s antioxidant capacity, prevented the disease and its complicatons. The leaves and fruits of guava are rich in the antioxidants. This work aimed to study the effect of flour and ethanolic/acetone extracts leaves and fruits of guava on lipid oxidation in rats with hypercholesterolemic. The flour and extracts decreased leves of triglycerides and non – HDL cholesterol and increased in the HDL. Cholesterol levels decreased only leaves and fruits. The activity of GPx decreased in samples serum in all treatments and the SOD only the extracts were effective. There was no difference in levels the MDA in relation hypercholesterolemic control. For the samples of liver, there was no difference in activity SOD. In relation of activity GPx, only the flour was effective. There were differences in levels the MDA of the hypercholesterolemic animals treated with flour and extracts with the animals of the hypercholesterolemic control.
URI: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciBiolSci/article/view/19839
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/15081
???metadata.dc.language???: en_US
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