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Título: Diagnóstico sócio-econômico da população periférica e central da cidade de Lavras-MG
Autores: Vieira, Guaracy
Reis, Antônio João dos
Aquino, Luiz Henrique de
Morais, Vander Azevedo
Vitor, Vicente de Paula
Palavras-chave: Indicadores sociais-Lavras (MG)
População urbana -Lavras (MG)
População - Estatística - Lavras (MG)
Levantamentos sociais
Indicadores econômicos
Data do documento: 31-Ago-2017
Editor: Universidade Federal de Lavras
Citação: SOUZA, M. de F. G. de. Diagnóstico sócio-econômico da população periférica e central da cidade de Lavras-MG. 1982. 81 p. Tese (Mestrado em Administração Rural)- Escola Superior de Agricultura de Lavras, Lavras, 1982.
Resumo: The general objetive of this work was the characterization of job situation, levels of income and consumption of the population of the central and the peripheral areas the city of Lavras in 1980. The data were obtained through direct interviews with 166 heads of families living in nine peripheral areas and in the central area of Lavras. The families from peripheral areas generally presented an expressive percentage of heads of families coming from rural areas (61,6%), precarious living conditions and low level of schooling, as compared to central town area. In spite of the high working force potential in relation to the population studied, (62,8%), only 53,1% of this potential were employed, being 33,2% men and 19,9% women. The source of income was 75,6% from regular jobs, 15,7% from retirement or other pensions, 5,2% from own activities, 1,9% from sporadic jobs, and 1,6% from other sources. In the economically active population in peripherical areas 37,5% of the men worked in the construction sector and 53,8% of the women worked as domestic servants. The level of unemployment•was 11,6% among the population studied, being higher for women than for men, and also higher in peripheral areas than in the central area. The average per capita income in the peripheral areas was US$ 610.00 and in the central area US$ 3,074.80. Total per capita expenses increased as income increased. As the per capita income increased, the percentage spent for food was lower, and the percentage for other expenses was higher in relation to total expenses. Food consumption showed that the population from peripheral areas had a diet poorer in nutritional foods than the population from the central area. It also showed that price of foods have more influence on the population from peripheral areas than on the population from the central area.
Descrição: Esta dissertação/tese está disponível online com base na Resolução CEPE nº 090, de 24 de março de 2015, disponível em http://www.biblioteca.ufla.br/wordpress/wp-content/uploads/res090-2015.pdf, que dispõe sobre a disponibilização da coleção retrospectiva de teses e dissertações online no Repositório Institucional da UFLA, sem autorização prévia dos autores. Parágrafo Único. Caberá ao autor ou orientador a solicitação de restrição quanto à divulgação de teses e dissertações com pedidos de patente ou qualquer embargo similar. Art. 5º A obra depositada no RIUFLA que tenha direitos autorais externos à Universidade Federal de Lavras poderá ser removida mediante solicitação por escrito, exclusivamente do autor, encaminhada à Comissão Técnica da Biblioteca Universitária./ Arquivo gerado por meio da digitalização de material impresso. Alguns caracteres podem ter sido reconhecidos erroneamente.
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