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dc.creatorRezende, Daniel Carvalho de-
dc.creatorCastro, Cleber Carvalho de-
dc.date.accessioned2013-01-02T14:14:55Z-
dc.date.available2013-01-02T14:14:55Z-
dc.date.issued2009-
dc.identifier.citationREZENDE, D. C.; CASTRO, C. C. de. Patterns of competition and strategic groups in the special cheese industry in Brazil. Organizações Rurais e Agroindustriais, Lavras, v. 11, n. 1, p. 5-20, 2009pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/236-
dc.description.abstractThe aim of this study is to identify the competition pattern in the Brazilian special cheese industry, and the strategic groups of this market. Based mainly on the Industrial Organization Theory, a qualitative study was conducted, supported by primary and secondary data. The primary data were obtained through interviews with six managers of Brazilian special cheese companies, and the secondary data were obtained from websites, company documents and specialized publications. The results point to the increasing importance of the price variable, related to market growth in recent years, which attracted companies with more effective production and logistics structures. Based on the characteristics and strategies of companies, four strategic groups were identified: a) medium sized companies with large market penetration; b) small companies focused on the special cheese market and located in traditional production regions of Minas Gerais State; c) single-product companies, with high levels of vertical integration; and d) transnational companies that produce special cheese in several countries.pt_BR
dc.languageenpt_BR
dc.subjectGrupos estratégicospt_BR
dc.subjectQueijos especiaispt_BR
dc.subjectOrganização industrialpt_BR
dc.subjectFine cheesept_BR
dc.subjectIndustrial organizationpt_BR
dc.subjectStrategic groupspt_BR
dc.titlePatterns of competition and strategic groups in the special cheese industry in Brazilpt_BR
dc.title.alternativePadrões de concorrência e grupos estratégicos na indústria de queijos finos do Brasilpt_BR
dc.typeArticlept_BR
dc.description.resumoO presente estudo teve como objetivo caracterizar o padrão de concorrência na indústria de queijos finos no Brasil e identificar os grupos estratégicos existentes neste mercado. Embasado essencialmente na Teoria da Organização Industrial, foi realizado um estudo qualitativo composto por dados primários e secundários. Os dados primários foram obtidos por meio de entrevistas com seis empresas produtoras de queijos finos no Brasil e os dados secundários foram levantados de publicações especializadas, sites e documentos das empresas. Observou-se que a variável preço vem ganhando espaço no mercado de queijos finos, principalmente em função do crescimento recente do mercado, que atraiu empresas com estruturas de custos mais eficientes em produção e logística de distribuição. Com base nas características das empresas e suas estratégias, identificaram-se quatro grupos estratégicos na indústria brasileira de queijos finos: a) empresas de médio porte, com atuação abrangente no mercado; b) empresas de pequeno porte, atuantes quase que exclusivamente no mercado de queijos finos, localizadas em regiões tradicionais de Minas Gerais; c) empresas focadas em um único produto, com altos níveis de integração vertical para trás; e d) empresas de capital transnacional, produzindo queijos finos em vários países.pt_BR
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Organizações Rurais & Agroindustriais

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