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Campo DCValorIdioma
dc.creatorSilva Júnior, Jessé Marques da-
dc.creatorRodrigues, Marcelo-
dc.creatorCastro, Evaristo Mauro de-
dc.creatorBertolucci, Suzan Kelly Vilela-
dc.creatorPasqual, Moacir-
dc.date.accessioned2018-03-01T19:16:38Z-
dc.date.available2018-03-01T19:16:38Z-
dc.date.issued2013-01-
dc.identifier.citationSILVA JÚNIOR, J. M. da et al. Changes in anatomy and chlorophyll synthesis in orchids propagated in vitro in the presence of urea. Acta Scientiarum: Agronomy, Maringá, v. 35, n. 1, p. 65-72, Jan./Mar. 2013.pt_BR
dc.identifier.urihttp://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/15356pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/28746-
dc.description.abstractThe environmental and nutritional conditions during plant growth can influence cell differentiation, resulting in anatomical and physiological adaptations. The objective of this study was to investigate the anatomical characteristics and chlorophyll content of L. purpurata during in vitro propagation when different concentrations of urea were applied. After 120 days of culture in a greenhouse, the growth characteristics, chlorophyll content, leaf anatomy and root features were assessed. Plants cultivated in a medium containing 75% urea exhibited modifications in their growth, increase in the number of leaves and roots, changes in the leaf and root dry matter content. There was an increase in the contents of “a” and “b” chlorophyll in plants treated with 50, 75 and 100% urea. An increase in the ratio of chlorophyll a to chlorophyll b (“a/b”) was observed in plants treated with 25% urea compared with the controls. In plants treated with 75% urea, increases in the thicknesses of the mesophyll and the leaf blade were observed, and reductions in the number of layers of root cells, the velamen thickness, the exodermis and the vascular cylinder were observed. These results indicate that this species has a tolerance to urea and exhibits higher growth in vitro.pt_BR
dc.languageen_USpt_BR
dc.publisherUniversidade Estadual de Maringápt_BR
dc.rightsrestrictAccesspt_BR
dc.sourceActa Scientiarum. Agronomypt_BR
dc.subjectOrchids – Effect of ureapt_BR
dc.subjectPlants – Physiologypt_BR
dc.subjectPlants – Anatomypt_BR
dc.subjectIn vitro culturept_BR
dc.subjectOrquídea – Efeito da uréiapt_BR
dc.subjectPlantas – Fisiologiapt_BR
dc.subjectPlantas – Anatomiapt_BR
dc.subjectCultivo in vitropt_BR
dc.subjectLaelia purpuratapt_BR
dc.titleChanges in anatomy and chlorophyll synthesis in orchids propagated in vitro in the presence of ureapt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoO ambiente assim como as condições de cultivo e tipo de nutrição podem influenciar na diferenciação celular, resultando em adaptações anatômicas e fisiológicas. O objetivo foi estudar características anatômicas e o teor de clorofila de L. purpurata “carnea” propagadas in vitro quando aplicado diferentes concentrações de uréia. Após 120 dias em sala de crescimento, foram avaliadas características de crescimento, teor de clorofila, aspectos anatômicos foliares e radiculares. Ocorreram modificações nas características de crescimento das plantas cultivadas em meio com 75% de uréia, resultando em aumento do número de folhas, raízes, teor de massa seca foliar e radicular. Houve aumento no teor de clorofila “a” e “b” nos tratamentos com 50, 75 e 100% de uréia. Foi observado aumento da razão de clorofilas “a/b” no tratamento com 25% de uréia, quando comparado com o controle. Na concentração de 75% de uréia foi observado aumento da espessura do mesofilo, limbo foliar, redução do número de camada de células radiculares, espessura do velame, exoderme e cilindro vascular. Tais resultados indicam que a espécie possui tolerância à uréia, possibilitando maior taxa de crescimento em condições in vitro.pt_BR
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