Use este identificador para citar ou linkar para este item:
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/28749
Título: | Caracterização química e anatômica de folhas de tomilho provenientes de plantas submetidas a diferentes condições luminosas |
Título(s) alternativo(s): | Characterization chemical and anatomical thyme leaves from plants subjected to different lighting conditions |
Palavras-chave: | Tomilho – Efeito da luz Plantas – Anatomia foliar Óleo essencial Biomassa vegetal Thymes – Effect of light Plants – Leaf anatomy Essential oil Plant biomass Thymus vulgaris |
Data do documento: | Nov-2012 |
Editor: | Universidade Federal de Uberlândia |
Citação: | SALGADO, A. P. S. P. et al. Caracterização química e anatômica de folhas de tomilho provenientes de plantas submetidas a diferentes condições luminosas. Bioscience Journal, Uberlândia, v. 28, n. 6, p. 929-937, nov./dez. 2012. |
Resumo: | Several plant species are capable of developing leaves with distinct anatomies when grown under different light conditions, which directly influence their growth and development and cause morphophysiological changes. Given the lack of information about how the environmental factors interfere with the physiology of development and metabolism of Thymus vulgaris plants, this study investigated the effects of light intensities of 100, 50 and 30% on the production and thymol content of the essential oil, on their leaf anatomy and on the productivity of fresh biomass. Higher yields of oil were found for levels of irradiance of 100 and 50%. Greater leaf, mesophyll and adaxial and abaxial thicknesses were achieved with a higher irradiance index, resulting in a higher production of fresh biomass. |
URI: | http://www.seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/13907 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/28749 |
Aparece nas coleções: | DBI - Artigos publicados em periódicos |
Arquivos associados a este item:
Não existem arquivos associados a este item.
Os itens no repositório estão protegidos por copyright, com todos os direitos reservados, salvo quando é indicado o contrário.