Use este identificador para citar ou linkar para este item: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/28978
Título: Modelo misto via mínimos quadrados para delineamentos de blends de cafés
Título(s) alternativo(s): Mixed model via minimal squares for blends off coffee design
Autores: Cirillo, Marcelo Ângelo
Brighenti, Carla Regina Guimarães
Oliveira, Deive Ciro de
Palavras-chave: Modelos mistos
Blends de café - Análise sensorial
Delineamentos de misturas
Variável de processos
Mixed models
Mínimos quadrados
Least squares
Coffee blends - Sensory analysis
Mix designs
Process variable
Data do documento: 2-Abr-2018
Editor: Universidade Federal de Lavras
Citação: PAULINO, A. L. B. Modelo misto via mínimos quadrados para delineamentos de blends de cafés. 2018. 56 p. Dissertação (Mestrado em Estatística e Experimentação Agropecuária)-Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2018.
Resumo: The present study aims to propose a mixed model in a sensory analysis of four blends of special coffea Coffea Arabica experiments, represented by Yellow Bourbon and Acaiá genotypes and non-special ones defined by Canephora and Comercial coffees. Each experiment was differentiated according to the processing type: dry and wet, and beverage concentrations defined as 0.07 and 0.10 (m / v), in which these amounts represented grams of coffee powder per 100 ml of water. In all experiments, the response variables were characterized by the sensory attributes: Taste, Bitterness and Note. For the implementation of the model, we considered the approach given by the least squares method, because it is easy to understand and implement to the researcher. The scripts were developed in the R software and made available in the Blendstat package. It was concluded that the aggregation of the experiments random effects contributed to the discrimination of the experiments, in which the blends of special coffees with the same origin (altitude), genotype and concentration were similar for the flavor attribute in both forms of dry and humid via processing.
URI: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/28978
Aparece nas coleções:Estatística e Experimentação Agropecuária - Mestrado (Dissertações)

Arquivos associados a este item:
Arquivo Descrição TamanhoFormato 
DISSERTAÇÃO_Modelo misto via mínimos quadrados para delineamentos de blends de cafés.pdf1,1 MBAdobe PDFVisualizar/Abrir


Os itens no repositório estão protegidos por copyright, com todos os direitos reservados, salvo quando é indicado o contrário.