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Campo DCValorIdioma
dc.creatorLopes, Camila Aparecida-
dc.creatorDias, Gabrielen de Maria Gomes-
dc.creatorSilveira, Flávia Aparecida da-
dc.creatorRodrigues, Filipe Almendagna-
dc.creatorPio, Leila Aparecida Salles-
dc.creatorPasqual, Moacir-
dc.date.accessioned2018-12-14T13:42:23Z-
dc.date.available2018-12-14T13:42:23Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationLOPES, C. A. et al. Propagação in vitro de pitaia vermelha. Plant Cell Culture & Micropropagation, Lavras, v. 13, n. 1, p. 21-27, 2017.pt_BR
dc.identifier.urihttp://177.105.2.193/ojs/index.php/PlantCellCultureMicropropagation/article/view/105pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/32157-
dc.description.abstractRed dragon fruit of white pulp (Hylocereus undatus), belonging to the Cactaceae family, is the most cultivated exotic species today. Characteristics such as sweet and soft flavor, firm pulp and full of seeds, have aroused interest in the producers because of their great acceptance in the consumer markets and the high value paid per kilo of the fruit. In order to optimize the protocol for micropropagation of pitaia, four experiments were performed: 1) In vitro germination of red dragon in the absence and presence of light; 2) In vitro germination of red pitaya seeds at concentrations of salts and sucrose; 3) In vitro multiplication of red dragon under different concentrations of BA e 4) In vitro elongation and rooting of red dragon segments. In vitro germination of red dragon seeds occurs in the presence of light in culture medium containing 25% of the mineral salts of the MS medium and 30 g L-1 of sucrose. Addition of 1.0 mg L-1 BA (6-benzyladenine) in the culture medium provides greater efficiency in the multiplication phase. The use of 4.0 mg L-1 IBA (indolbutiric acid) promotes the in vitro rooting of Hylocereus undatus.pt_BR
dc.languagept_BRpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Lavraspt_BR
dc.rightsrestrictAccesspt_BR
dc.sourcePlant Cell Culture & Micropropagationpt_BR
dc.subjectHylocereus undatuspt_BR
dc.subjectFruticulturapt_BR
dc.subjectLuzpt_BR
dc.subjectMultiplicaçãopt_BR
dc.subjectEnraizamentopt_BR
dc.subjectFruticulturept_BR
dc.subjectLightpt_BR
dc.subjectMultiplicationpt_BR
dc.subjectRootingpt_BR
dc.titlePropagação in vitro de pitaia vermelhapt_BR
dc.title.alternativeIn vitro propagation of red pitayapt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoA pitaia vermelha de polpa branca, pertencente à família Cactaceae, é a espécie exótica mais cultivada atualmente. Características como sabor doce e suave, polpa firme e repleta de sementes, têm despertado interesse nos produtores por sua grande aceitação nos mercados consumidores e pelo alto valor pago pelo quilo da fruta. Com objetivo de otimizar o protocolo para micropropagação de pitaia, quatro experimentos foram realizados: 1) Germinação in vitro de pitaia vermelha na ausência e presença de luz; 2) Germinação in vitro de sementes de pitaia vermelha em concentrações de sais e sacarose; 3) Multiplicação in vitro de brotos de pitaia vermelha sob diferentes concentrações de BA (6-benziladenina) e 4) Alongamento e enraizamento in vitro de segmentos de pitaia vermelha. A germinação in vitro de sementes de pitaia ocorre na presença de luz em meio de cultura contendo 25% dos sais minerais do meio MS e 30 g L-1 de sacarose. A adição de 1,0 mg L-1 BA no meio de cultura proporciona maior eficiência na fase de multiplicação. A utilização de 4,0 mg L-1 de AIB (ácido indolbutírico) promove o enraizamento in vitro de Hylocereus undatus.pt_BR
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