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dc.creatorFerreira, Clemilton da Silva-
dc.creatorNunes, José Airton Rodrigues-
dc.creatorGomes, Regina Lucia Ferreira-
dc.date.accessioned2019-12-16T13:35:52Z-
dc.date.available2019-12-16T13:35:52Z-
dc.date.issued2013-
dc.identifier.citationFERREIRA, C. da S.; NUNES, J. A. R.; GOMES, R. L. F. Manejo de corte das folhas de Copernicia prunifera (Miller) H. E. Moore no Piauí. Revista Caatinga, Mossoró, v. 26, n. 2, p. 25-30, abr./jun. 2013.pt_BR
dc.identifier.urihttps://periodicos.ufersa.edu.br/index.php/caatinga/article/view/2839pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/38239-
dc.description.abstractThe carnauba (Copernicia prunifera (Miller) HE Moore) is a native fruit species to the north-east of Brazil and its exploration is based mainly on the extract of wax powder from leaves. The objective of this study was to evaluate the effect of different management strategies of cutting leaves, developmental stages and leaf age on leaf traits and physical-chemical attributes of carnauba wax in a natural population of carnauba palm located at the Cajazeira Farm, municipality of União, Piauí state, Brazil. The selected plants were identi-fied and classified in two developmental stages: capoteiro and adult palm. The management strategies cutting leaves were: one cut in August; two cuts, the first in August and the second in December; and one cut in De-cember. The leaves were separated according to age into new and old leaf. It was performed the individual analysis of variance of leaf number (LN), wax powder production (WP), ratio WP/LN, moisture content, impu-rities content and wax yield for each management systems as well as the analysis of the different managements. Leaf age presented as the attribute of greater relevance in the commercial use of carnauba. The best manage-ment strategy for cutting leaves of carnauba consists of a single annual cut in December.pt_BR
dc.languagept_BRpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal Rural do Semi-Áridopt_BR
dc.rightsrestrictAccesspt_BR
dc.sourceRevista Caatingapt_BR
dc.subjectCopernicia pruniferapt_BR
dc.subjectIdade da folhapt_BR
dc.subjectPó ceríferopt_BR
dc.subjectLeaf agept_BR
dc.subjectCarnauba wax powderpt_BR
dc.titleManejo de corte das folhas de Copernicia prunifera (Miller) H. E. Moore no Piauípt_BR
dc.title.alternativeManagement for cutting leaves in Copernicia prunifera (Miller) H. E. Moore in Piauí statept_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoA carnaubeira (Copernicia prunifera (Miller) H. E. Moore) é uma espécie frutífera nativa do Nordeste brasileiro, no entanto sua exploração está fundamentada, principalmente, na extração do pó cerífero proveniente das folhas. O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito de diferentes estratégias de manejo de corte de folhas, do estádio de desenvolvimento e da idade da folha sobre características foliares e físico-químicas da cera em carnaubeiras. O estudo foi realizado em uma população natural localizada na Fazenda Cajazeira, município de União, Piauí, Brasil. As plantas amostradas foram identificadas e classificadas em dois estádios de desenvolvimento: capoteiro e palmeira adulta. As estratégias de manejo de corte avaliadas foram: um corte em agosto; cortes em agosto e dezembro; e um corte em dezembro. As folhas foram separadas segundo a idade em folha nova ou folha velha. Foram realizadas as análises de variância dos dados do número de folhas (NF), produção de pó cerífero (PP), relação PP/NF, teor de umidade, teor de impurezas e rendimento da cera de cada manejo, além das análises envolvendo os diferentes manejos adotados. A idade da folha destacou-se como atributo da planta de maior relevância na exploração comercial da carnaubeira. A melhor estratégia de manejo de corte das folhas da carnaubeira constitui-se na realização de um único corte anual das folhas em dezembro.pt_BR
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