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Campo DCValorIdioma
dc.creatorAlmeida, Fernando Araújo de-
dc.creatorSilva-Mann, Renata-
dc.creatorSantos, Heloisa Oliveira dos-
dc.creatorPereira, Rucyan Walace-
dc.creatorBlank, Arie Fitzgerald-
dc.date.accessioned2020-06-26T18:12:13Z-
dc.date.available2020-06-26T18:12:13Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.citationALMEIDA, F. A. de et al. Germination temperatures affect the physiological quality of seeds of lettuce cultivars. Bioscience Journal, Uberlândia, v. 35, n. 4, p. 1143-1152, jul./ago. 2019.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/41585-
dc.description.abstractThe objective of this study was to evaluate the physiological quality allied to biochemical quality of lettuce seeds by germination and enzymes expression at 20, 25, 30, 35, 40 and 42ºC. Germination speed index and percentage of germination were estimated. Isoenzyme expressions were assessed by alcohol dehydrogenase (ADH), malate dehydrogenase (MDH), catalase (CAT), esterase (EST), pyruvate decarboxylase (PDC) and glutamate oxaloacetate transferase (GOT). The experiment consisted of a completely randomized design in a factorial scheme 4x6, with four cultivars and six different temperatures, with four replications. The highest germination and vigor were observed for cv. ‘Everglades’ at 35°C, which proved that this cultivar is thermotolerant. Catalase can be considered a genetic marker for the identification of thermotolerant lettuce cultivars. Cultivar ‘Everglades’ has potential to be used in lettuce breeding programs aimed at cultivars tolerant to high temperatures during germination.pt_BR
dc.languageenpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Uberlândiapt_BR
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.sourceBioscience Journalpt_BR
dc.subjectLactuca sativa L.pt_BR
dc.subjectIsoenzymespt_BR
dc.subjectThermotolerancept_BR
dc.subjectEsterasept_BR
dc.subjectCatalasept_BR
dc.subjectAlcohol dehydrogenasept_BR
dc.subjectAlface - Qualidadept_BR
dc.subjectIsoenzimaspt_BR
dc.subjectTermotolerânciapt_BR
dc.subjectÁlcool desidrogenasept_BR
dc.titleGermination temperatures affect the physiological quality of seeds of lettuce cultivarspt_BR
dc.title.alternativeQualidade fisiológica de sementes de alface sob diferentes temperaturas na germinaçãopt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoO objetivo deste estudo foi avaliar a qualidade fisiológica e bioquímica de sementes de alface por meio da germinação e expressão de enzimas a 20, 25, 30, 35, 40 e 42ºC. As variáveis velocidade de germinação e o índice de velocidade de germinação foram estimadas. As expressões das enzimas alcool desidrogenase (ADH), malato desidrogenase (MDH), catalase (CAT), esterase (EST), piruvate descarboxilase (PDC) e glutamato oxaloacetato transferase (GOT) foram avaliadas. Para análise dos genótipos foi empregado o delineamento inteiramente casualizado em esquema fatorial 4x6, testando quatro cultivares e seis diferentes temperaturas, com quatro repetições. A maior germinação e vigor foram observadas para a cv. ‘Everglades’ a 35°C, o que prova que esta cultivar é termotolerante. A catalase pode ser considerada um marcador para a identificação de cultivares de alface termotolerantes. A cultivar ‘Everglades’ tem potential para uso em programas de melhoramento visando tolerância à alta temperatura durante a germinação.pt_BR
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