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Campo DCValorIdioma
dc.creatorLongo-Silva, Giovana-
dc.creatorToloni, Maysa Helena A.-
dc.creatorGoulart, Rita Maria M.-
dc.creatorTaddei, José Augusto A. C.-
dc.date.accessioned2020-07-03T11:35:46Z-
dc.date.available2020-07-03T11:35:46Z-
dc.date.issued2012-
dc.identifier.citationLONGO-SILVA, G. et al. Avaliação do consumo alimentar em creches públicas em São Paulo, Brasil. Revista Paulista de Pediatria, São Paulo, v. 30, n. 1, p. 35-41, 2012.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/41691-
dc.description.abstractObjective: To evaluate the energy intake and dietary adequacy of children attending nurseries of public and not-for-profit daycare centers in the city of São Paulo, Brazil. Methods: Cross-sectional study conducted at 16 nurseries, attended by 236 children between the ages of 12 and 29 months. Data collection was carried out by the direct weighing method over three nonconsecutive days. The DietWin® 2.0 Professional software was used for nutritional calculations. The adequacy of energy, protein, iron, vitamin A and vitamin C intake was calculated, also with the aforementioned software, using 2002 National Research Council Estimated Average Requirements as a reference. Adequate Intake (1999) was used as the reference for calcium intake, and Estimated Energy Requirements (2002), for evaluation of energy intake. Data were analyzed using the Epi-Info 3.4.3 software. Results: We identified deficiencies in energy, iron, and calcium intake (mean deficits of 49.78%, 81.67%, and 57.44% respectively), as well as excessive intake of protein (183.27%) and vitamins A and C (126.86% and 57.44% respectively). Regarding macronutrients, fat intake was also found to be inadequate. Conclusions: Although the meals served at public daycare centers in Brazil are planned by dietitians, the findings of this study reveal potential flaws in the way food is prepared, portioned, and offered to children. These results demonstrate the need for further recycling and ongoing supervision to ensure the provision of adequate levels of food consumption to this population.pt_BR
dc.languagept_BRpt_BR
dc.publisherSociedade de Pediatria de São Paulopt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.sourceRevista Paulista de Pediatriapt_BR
dc.subjectConsumo de alimentospt_BR
dc.subjectAlimentação institucionalpt_BR
dc.subjectInquéritos sobre dietaspt_BR
dc.subjectCrianças - Nutriçãopt_BR
dc.subjectDietary consumptionpt_BR
dc.subjectInstitutional cateringpt_BR
dc.subjectDietary recallpt_BR
dc.subjectChildren - Nutritionpt_BR
dc.titleAvaliação do consumo alimentar em creches públicas em São Paulo, Brasilpt_BR
dc.title.alternativeEvaluation of food consumption at public day care centers in São Paulo, Brazilpt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoOBJETIVO: Avaliar o consumo energético e a adequação da dieta de crianças frequentadoras de berçários de creches públicas e filantrópicas no município de São Paulo. MÉTODOS: Estudo transversal em 16 berçários, frequentados por 236 crianças com idades entre 12 e 29 meses. A coleta dos dados foi realizada pelo método de pesagem direta durante três dias não consecutivos. Para o cálculo nutricional, foi utilizado o software DietWin Profissional 2.0®, sendo posteriormente calculada a adequação do consumo de energia, proteína, ferro, vitamina A e vitamina C. Para o cálculo de proteína, ferro, vitamina A e C, foi utilizada como referência a necessidade média estimada (Estimated Average Requiremen) do National Research Council (2002). O cálcio foi avaliado pela ingestão adequada (Adequate Intake, 1999). A avaliação da ingestão de energia foi realizada com base na necessidade energética estimada (Estimated Energy Requirement, 2002). Os dados foram analisados no programa Epi-Info 2000, versão 3.4.3. RESULTADOS: Foram identificados déficits médios para energia (49,78%), ferro (81,67%), cálcio (57,44%), excessos de proteína (183,27%) e vitaminas A (126,86%) e C (57,44%). A distribuição dos percentuais de adequação dos macronutrientes mostrou-se inadequada para lipídeos. CONCLUSÕES: Embora os cardápios servidos em creches sejam planejados por nutricionistas, os resultados apontam possíveis falhas no processo da alimentação infantil relacionadas à preparação, porcionamento e/ou práticas de oferta dos alimentos. Tais achados reforçam a necessidade de ações de educação e supervisão em saúde para garantir o fornecimento de alimentação adequada a este grupo populacional.pt_BR
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