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Campo DCValorIdioma
dc.creatorOliveira, Filipe da Silva de-
dc.creatorAndrade, Ednilton Tavares de-
dc.creatorMoreira, Kátia Soares-
dc.creatorSouza, Sara Maria Chalfoun de-
dc.creatorBorém, Flávio Meira-
dc.date.accessioned2020-08-21T16:34:22Z-
dc.date.available2020-08-21T16:34:22Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationOLIVEIRA, F. da S. de et al. Fixed bed dryer: an adaptation to improve drying of natural coffee in Brazil. Research, Society and Development, Vargem Grande Paulista, v. 9, n. 7, e34973197, 2020. DOI: http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v9i7.3197.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/42534-
dc.description.abstractThe drying of coffee by means of fixed layer dryers has been widely used by Brazilian coffee growers. However, high gradients of water content formed in these dryers are frequently reported, as well as the presence of microorganisms. The present work was developed with the purpose of monitoring the performance of these dryers and their effect on the final quality of the product, comparing to an adaptation made in conventional fixed layer dryers. During drying, the following characteristics were monitored at various points in the drying chamber: temperature of drying air, intergranular air, exhaust air, and ambient air; relative humidity of the drying air, the ambient air, and the exhaust air and the water content of the product at different points and heights in the drying chamber (0.12; 0.36 and 0.60 m). Among the dry product evaluations, color analysis and microbiological analysis were performed. According to the results obtained, drying with inversion of the airflow resulted in a water content gradient of 0.4% (b.u.), while conventional drying caused a gradient of 8% (b.u.). Regarding the color of the product in the different drying managements, drying with airflow inversion resulted in lighter products. For the microbiological analysis, fungi of the genera Cladosporium, Fusarium, and Aspergillus were found, among others. The average incidence of these fungi was higher in conventional drying samples than in fixed layer drying with inversion of airflow.pt_BR
dc.languagept_BRpt_BR
dc.publisherResearch, Society and Developmentpt_BR
dc.rightsAttribution 4.0 International*
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.sourceResearch, Society and Developmentpt_BR
dc.subjectInversão do fluxo de arpt_BR
dc.subjectSecadores industriaispt_BR
dc.subjectCafé - Secagempt_BR
dc.subjectAirflow inversionpt_BR
dc.subjectIndustrial dryerspt_BR
dc.subjectCoffee - Dryingpt_BR
dc.titleFixed bed dryer: an adaptation to improve drying of natural coffee in Brazilpt_BR
dc.title.alternativeFixed bed dryer: an adaptation to improve drying of natural coffee in Brazilpt_BR
dc.title.alternativeSecador de capa fija: una adaptación para mejorar el secado del café natural en Brasilpt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoA secagem de café por meio de secadores de camada fixa tem sido amplamente utilizada por cafeicultores brasileiros. Entretanto, frequentemente são relatados elevados gradientes de teor de água formados nestes secadores, bem como o aparecimento de microrganismos na massa de café. Desenvolveu-se o presente trabalho com a finalidade de monitorar a performance destes secadores e seu efeito na qualidade final do produto, comparando à uma adaptação feita em secadores de camada fixa convencional. Durante a secagem foram monitorados em diversos pontos na câmara de secagem as seguintes características: temperatura do ar de secagem, do ar intergranular, do ar de exaustão e do ar ambiente; umidade relativa do ar de secagem, do ar ambiente e do ar de exaustão e teor de água do produto em diferentes pontos e alturas na câmara de secagem (0,12; 0,36 e 0,60 m). Dentre as avaliações do produto seco, foram realizadas: análise de cor e análise microbiológica. De acordo com os resultados obtidos, a secagem com inversão do fluxo de ar resultou em um gradiente de teor de água de 0,4% (b.u.), enquanto a secagem convencional ocasionou um gradiente de 8% (b.u.). Em relação à coloração do produto nos diferentes manejos de secagem, a secagem com inversão resultou em produtos mais claros. Para a análise microbiológica, foram encontrados fungos dos gêneros Cladosporium, Fusarium e Aspergillus, dentre outros. Sendo que a média da incidência destes fungos foi maior nas amostras da secagem convencional que na secagem de camada fixa com inversão do fluxo do ar.pt_BR
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