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Campo DCValorIdioma
dc.creatorGomes, Paulo Wender Portal-
dc.creatorMuribeca, Abraão de Jesus Barbosa-
dc.creatorMoreira Neto, João-
dc.creatorGomes, Paulo Weslem Portal-
dc.creatorPereira, Emilli Roberta Sousa-
dc.creatorMartins, Luiza Helena da Silva-
dc.date.accessioned2020-08-31T17:40:59Z-
dc.date.available2020-08-31T17:40:59Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.citationGOMES, P. W. P. et al. Application of multivariate statistical on quality of amazon honey from Apis sp. vs Melipona sp. Scientia Plena, São Cristóvão, v. 15, n. 12, 2019. DOI: https://doi.org/10.14808/sci.plena.2019.124201.pt_BR
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.14808/sci.plena.2019.124201pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/42729-
dc.description.abstractThis paper aimed to study the quality of honey from genus Apis sp. and Melipona sp from Archipelago of Marajo. The honey was collected from two cities (Soure and Salvaterra). All samples were analyzed for their physicochemical composition, phenolic compounds, antioxidant activity, and analyses of standard quality control of honey. All data were subjected to statistical analysis of Tukey (95%), Person correlation and Multivariate (Principal Component Analysis (PCA) and Grouping Analysis (HCA)). The study resulted in a significant antioxidant potential from Apis sp. (EC50 = 21.14 ± 142.90 µg.mL-1) and Melipona sp. (EC50 = 13.62 ± 198.11 µg.mL-1) by the DPPH (2,2- diphenyl-1-picrylhydrazyl) radical sequestration method. All studied honey presented excellent quality and the presence of secondary metabolites belonging to the class of total phenolic (ranged 27.01 ± 1.01 to 56.09 ± 1.32 mg GAE.100 g-1). In relation to physicochemical and microbiological parameters, all the samples were adequate for use and consumption. The multivariate analysis proved to be a very useful tool for the analysis of different samples of honey. The honey quality is very important since Marajo is a region with great potential for honey production that needs standardization of those products, which deserve greater attention and appreciation.pt_BR
dc.languageenpt_BR
dc.publisherAssociação Sergipana de Ciência (ASCi)pt_BR
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.sourceScientia Plenapt_BR
dc.subjectHoneypt_BR
dc.subjectMultivariate analysispt_BR
dc.subjectAntioxidant activitypt_BR
dc.subjectMelpt_BR
dc.subjectAnálise Multivariadapt_BR
dc.subjectAtividade Antioxidantept_BR
dc.titleApplication of multivariate statistical on quality of amazon honey from Apis sp. vs Melipona sppt_BR
dc.title.alternativeAplicação da estatística multivariada na qualidade de mel amazônico de Apis sp. vs Melipona sp.pt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoO presente trabalho teve como objetivo estudar a qualidade de méis de abelha do gênero Apis sp. and Melipona sp. oriúndos do Arquipélago do Marajó. O mel foi coletado de duas cidades (Soure e Salvaterra). Todas as amostras foram analisadas em relação a composição físico-química, compostos fenólicos, atividade antioxidante e análises padrão de qualidade do mel. Todos os dados foram submetidos a análises estatísticas de Tukey (95%), Correlação de Pearson e Análise Multivariada- (Principal Component Analysis - PCA) e Grouping Analysis (HCA). O estudo resultou em um significante potencial antioxidante do gênero Apis sp. (EC50 = 21.14 ± 142.90 µg.mL-1 ) e Melipona sp. (EC50 = 13.62 ± 198.11 µg.mL-1 ) pelo método de sequestro de radical DPPH (2,2- diphenyl-1-picrylhydrazyl). Todas as amostras de mel estudadas apresentaram excelente qualidade e a presença de metabólitos secundários pertencentes a classe dos fenóis totais (faixa 27.01 ± 1.01 a 56.09 ± 1.32 mg GAE.100 g-1 ). Em relação aos parâmetros microbiológicos e físico-químicos, todas as amostras estiveram adequadas ao uso e consumo. A análise multivariada é uma ferramenta útil para analisar diferentes amostras de méis. A qualidade do mel é muito importante, visto que, o Marajó é uma região com grande potencial de produção de mel que necessita de padronização e merece uma maior atenção e apreciação.pt_BR
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