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Campo DCValorIdioma
dc.creatorMoraes, Tatiana Silveira Junqueira de-
dc.creatorCosta, Lívia Martinez Abreu Soares-
dc.creatorSouza, Thiago Pereira-
dc.creatorCollela, Carolina Figueiredo-
dc.creatorDias, Eustáquio Souza-
dc.date.accessioned2020-09-01T18:03:20Z-
dc.date.available2020-09-01T18:03:20Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationMORAES, T. S. J. de et al. Fungal and bacterial population from spent mushroom substrate used to cultivate tomato plants. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 44, 2020.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/42795-
dc.description.abstractThe production of tomato seedlings is conducted on commercial substrates with adequate properties for the good formation of the aerial part and root. The Spent Mushroom Substrate, or SMS, presents advantages over commercial substrates regarding the quality of the vegetable seedlings, which may be provided by the presence of a rich microbiota, bringing higher balance and competition with pathogenic microorganisms, in addition to the biological control of pathogens and nematodes. It is important to know the microbiota present in this material and its relation to the plant, in order for this association to occur in the best manner possible. This work had the objective of identifying the microbiota present in the rhizosphere of tomato seedlings produced in SMS of Agaricus subrufescens and Agaricus bisporus mushrooms, added or not with commercial substrate. The microbiota was analyzed by DGGE and the representative samples were sequenced in order to identify the species. Among the eukaryotes, the Chaetomium globosum, Arthrobotrys amerospora species were predominant in the A. subrufescens SMS, and Geastrum floriforme, Chrysosporium chiropterum, Pleurotus sp., and Trichosporon sp. in the A. bisporus SMS. Prokaryotes are the most diverse group, suggesting a large number of species not yet classified or which sequences are not yet available.pt_BR
dc.languageen_USpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Lavraspt_BR
dc.rightsAttribution 4.0 International*
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.sourceCiência e Agrotecnologiapt_BR
dc.subjectAgaricus sp.pt_BR
dc.subjectLycopersicon esculentumpt_BR
dc.subjectSeedling productionpt_BR
dc.subjectSpent mushroom substratept_BR
dc.subjectProdução de mudaspt_BR
dc.titleFungal and bacterial population from spent mushroom substrate used to cultivate tomato plantspt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoA produção de mudas de tomateiro é conduzida em substratos comerciais com propriedades adequadas para a boa formação da parte aérea e da raiz. O composto pós-cultivo de cogumelos (“Spent Mushroom Substrate” ou SMS) apresenta algumas vantagens em relação aos substratos comerciais para a qualidade das mudas de hortaliças, que podem ser proporcionados pela presença de uma rica microbiota, trazendo maior equilíbrio e maior competição com microrganismos patogênicos, além do controle biológico de patógenos e nematoides. É importante conhecer a microbiota presente nesse material e sua relação com a planta, para que essa associação possa ser feita da melhor maneira possível. Este trabalho teve como objetivo identificar a microbiota presente na rizosfera de mudas de tomate produzidas em SMS de cogumelos das espécies Agaricus subrufescens e Agaricus bisporus, acrescidos ou não de substrato comercial. A microbiota foi analisada por DGGE e amostras representativas de DNA foram sequenciadas para identificação das espécies. Entre os eucariotos, foram encontradas espécies de Chaetomium globosum, Arthrobotrys amerospora, predominantes no SMS de A. subrufescens, e Geastrum floriforme, Chrysosporium chiropterum, Pleurotus sp., e Trichosporon sp. no SMS de A. bisporus. Os procariontes apresentam maior diversidade, sugerindo um grande número de espécies ainda não classificadas ou cujas sequências ainda não estão disponíveis.pt_BR
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