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Campo DCValorIdioma
dc.creatorRodrigues, Leonardo Milani Avelar-
dc.creatorCardoso, Maria das Graças-
dc.creatorSantiago, Wilder Douglas-
dc.creatorBarbosa, Richard Bispo-
dc.creatorSantiago, Juliana de Andrade-
dc.creatorLima, Lidiany Mendonça Zacaroni-
dc.creatorNelson, David Lee-
dc.date.accessioned2020-09-10T17:30:47Z-
dc.date.available2020-09-10T17:30:47Z-
dc.date.issued2020-06-
dc.identifier.citationRODRIGUES, L. M. A et al. Organic contaminants in distilled sugar cane spirits produced by column and copper alembic distillation. Research, Society and Development, Vargem Grande Paulista, v. 9, n. 7, p. e930974879, 2020. DOI: 10.33448/rsd-v9i7.4879.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/42981-
dc.description.abstractThe present work aimed to characterize and quantify four contaminants (ethyl carbamate, 2,3-butanedione, furfural and 5-hydroxymethylfurfural) present in still and industrial cachaça. The four contaminants ethyl carbamate, 2,3-butanedione, furfural (FU) and 5-hydroxymethylfurfural (5-HMF) were analyzed in spirits produced by alembic and column distillation. Forty-four samples of cachaça were collected in the southern, central-western, and southeastern regions of the state of Minas Gerais and in the state of São Paulo. The samples were subjected to chromatographic analysis. Ethyl carbamate, 2,3-butanedione, furfural and 5-HMF were characterized and quantified by HPLC. Two samples of spirits were found to contain concentrations of ethyl carbamate that were greater than the legal limits, ranging from 245.31 to 235.53 μg L-1. None of the alembic samples had concentrations higher than the legal limit. The spirits obtained by column disitllation contained higher concentrations of the 2,3-butanedione than the alembic liquors. An analytical method was developed and validated for the quantification of furfural and 5-HMF, and the spirits obtained by column distillation contained concentrations higher than the limit established by legislation.pt_BR
dc.languageenpt_BR
dc.publisherCDRR Editorspt_BR
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.sourceResearch, Society and Developmentpt_BR
dc.subjectSugar canept_BR
dc.subjectDrinks - Qualitypt_BR
dc.subjectContaminantspt_BR
dc.subjectCana de açucarpt_BR
dc.subjectBebidas - Qualidadept_BR
dc.subjectContaminantespt_BR
dc.titleOrganic contaminants in distilled sugar cane spirits produced by column and copper alembic distillationpt_BR
dc.title.alternativeQuantificação de contaminantes orgânicos em aguardentes de cana/cachaça produzidas por destilação em coluna e de alambique de cobrept_BR
dc.title.alternativeCuantificación de contaminantes orgánicos en aguardientes de cana/cachaza producidos por destilación en columna y todavía cobrept_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoNo presente trabalho objetivou-se caracterizar e quantificar quatro contaminantes (carbamato de etila, 2,3-butanodiona, furfural e 5-hidroximetilfurfural) presentes em cachaça de alambique e industrial. Os quatro contaminantes carbamato de etila, 2,3-butanodiona, furfural (FU) e 5- hidroximetilfurfural (5-HMF) foram analisados em bebidas produzidas por destilação de alambique e coluna. Quarenta e quatro amostras de cachaças foram coletadas nas regiões sul, centro-oeste e sudeste dos Estados de Minas Gerais e São Paulo. O carbamato de etila, 2,3-butanodiona, furfural e 5-HMF foram caracterizados e quantificados por HPLC. Verificou-se que duas amostras de bebidas continham concentrações de carbamato de etila superiores aos limites legais, variando de 245,31 a 235,53 μg L-1. Nenhuma das amostras de alambique apresentou concentrações superiores ao limite legal. As bebidas obtidas pela desililação da coluna continham concentrações mais altas de 2,3-butanodiona do que as cachças de alambique. Um método analítico foi desenvolvido e validado para a quantificação de furfural e 5-HMF, e bebidas obtidas por destilação em coluna continham concentrações superiores ao limite estabelecido pela legislação.pt_BR
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