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Campo DCValorIdioma
dc.creatorAugusto, A. S.-
dc.creatorBertoli, A. C.-
dc.creatorCannata, M. G.-
dc.creatorCarvalho, R.-
dc.creatorBastos, A. R. R.-
dc.date.accessioned2020-10-12T15:18:35Z-
dc.date.available2020-10-12T15:18:35Z-
dc.date.issued2014-07-07-
dc.identifier.citationAUGUSTO, A. S. et al. Bioaccumulation of heavy metals in brassica juncea: relationship of toxicity with essential elements. Revista Virtual de Química, [S.l.], v. 6, n. 5, p. 1221-1236, 2014.pt_BR
dc.identifier.urihttp://static.sites.sbq.org.br/rvq.sbq.org.br/pdf/v6n5a07.pdfpt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/43397-
dc.description.abstractWith the objective of evaluating the effect of cadmium and lead in the culture of mustard (Brassica juncea) and its relationship with the plant macro- and micronutrients, mustard plants were grown in Clark nutrient solution and exposed to increasing doses of Cd and Pb. P contents were determined by colorimetry, S by turbidimetry and K, Ca, Mg, Fe, Cu, Mn and Zn of the dry matter (MSPA) and root (MSR) were determined using flame atomic absorption spectrophotometry. Cd negatively influenced the levels of nutrients in mustard plants, except for Cu in leaves and roots, Fe in the leaves and Mn in the root. Contamination by Pb decreased the levels of all the plant nutrients, except Ca in roots and leaves with the highest dose of Pb, and Mg, P, Cu, Fe and Zn in the root. The influence of contamination of Cd and Pb in nutrients caused severe reduction in dry matter production of mustard plant.pt_BR
dc.languageen_USpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal Fluminense (UFF), Instituto de Químicapt_BR
dc.rightsrestrictAccesspt_BR
dc.sourceRevista Virtual de Química (RVq)pt_BR
dc.subjectToxicidadept_BR
dc.subjectMostardapt_BR
dc.subjectBrassica junceapt_BR
dc.subjectMacronutrientespt_BR
dc.subjectMicronutrientespt_BR
dc.subjectToxicitypt_BR
dc.subjectMustardpt_BR
dc.subjectMacronutrientspt_BR
dc.subjectMicronutrientspt_BR
dc.titleBioacumulação de metais pesados em brassica juncea: relação de toxicidade com elementos essenciaispt_BR
dc.title.alternativeBioaccumulation of heavy metals in Brassica juncea: relationship of toxicity with essential elementspt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoCom o objetivo de avaliar o efeito da aplicação de cádmio (Cd) e chumbo (Pb) na cultura da mostarda (Brassica juncea) e sua relação com os macronutrientes e micronutrientes da planta, foram cultivadas plantas de mostarda em solução nutritiva de Clark e submetidas a doses crescentes de Cd e Pb. Os teores de P foram determinados por colorimetria, S por turbidimetria e os de K, Ca, Mg, Fe, Cu, Mn e Zn da matéria seca da parte aérea (MSPA) e do sistema radicular (MSR) foram determinados utilizando-se um espectrofotômetro de absorção atômica com chama O Cd influenciou negativamente os teores dos nutrientes nas plantas de mostarda, com exceção do Cu nas folhas e raiz, Fe nas folhas e Mn na raiz. A contaminação por Pb diminuiu os teores de todos o nutrientes da planta, exceto do Ca na raiz e folhas na dose mais alta de Pb, e Mg, P, Cu, Fe e Zn na raiz. A influência da contaminação de Cd e Pb sob os nutrientes causou severa diminuição na produção de matéria seca da planta de mostarda.pt_BR
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