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Campo DCValorIdioma
dc.creatorResende, Juliano Tadeu V. de-
dc.creatorMorales, Rafael Gustavo F.-
dc.creatorResende, Francisco V.-
dc.creatorFaria, Marcos V.-
dc.creatorSouza, Rovilson José de-
dc.creatorMarchese, Aline-
dc.date.accessioned2020-10-18T22:19:17Z-
dc.date.available2020-10-18T22:19:17Z-
dc.date.issued2011-06-
dc.identifier.citationRESENDE, J. V. de et al. Garlic vernalization and planting dates in Guarapuava. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 29, n. 2, p. 193-198, abr./jun. 2011. DOI: 10.1590/S0102-05362011000200010.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/43428-
dc.description.abstractSeveral attempts have been made in order to produce garlic out of season in Southern Brazil, aiming to reduce dependence on imports. The use of cold storage before planting is a possible alternative. Another possibility could be forward planting dates using early cultivars, more tolerant to diseases and less demanding in temperature and photoperiod conditions. The objective of the present study was to evaluate the effects of three vernalization periods (30, 40 and 50 days) and three planting dates (23/03, 23/04 and 23/05) on the yield of two garlic cultivars (Caçador and Quitéria). A randomized block design with three replications was used. The assessed traits were plant emergence, plant height, secondary plant growth, total yield and classification of marketable bulbs. The plant emergence and plant height increased in the first cultivation period. The yield of marketable bulbs of the Quitéria cultivar increased on the first two planting dates and the Caçador cultivar showed the highest yield of marketable bulbs on the second planting date. The third planting date provided a decrease in the secondary growth of the Caçador cultivar plants. The 30-day vernalization period promoted lower secondary growth of Quitéria cultivar plants. The 40-day vernalization period, which allowed better adaptation of both cultivars to photoperiod and temperature, resulted in good vegetative and productive development in the region of Guarapuava, Paraná State, Brazil.pt_BR
dc.languageen_USpt_BR
dc.publisherAssociação Brasileira de Horticultura (ABH)pt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial 4.0 International*
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/*
dc.sourceHorticultura Brasileirapt_BR
dc.subjectAllium sativumpt_BR
dc.subjectCold storagept_BR
dc.subjectEarly productionpt_BR
dc.subjectFrigorificaçãopt_BR
dc.subjectProdução precocept_BR
dc.titleGarlic vernalization and planting dates in Guarapuavapt_BR
dc.title.alternativeVernalização e épocas de plantio de alho em Guarapuava, PRpt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoDiversas tentativas têm sido feitas com intuito de produzir alho na entressafra na região sul do Brasil, objetivando diminuir a dependência de importações. Uma alternativa é a utilização de frigorificação em pré-plantio. Outra possibilidade seria a antecipação do plantio com cultivares precoces, mais tolerantes a doenças e menos exigentes em temperatura e fotoperíodo. O objetivo desse experimento foi avaliar os efeitos de diferentes períodos de vernalização e épocas de plantio sobre a produtividade de duas cultivares de alho (Caçador e Quitéria), submetidas a três períodos de vernalização pré-plantio de bulbilho-semente (30, 40 e 50 dias) e três épocas de plantio (23/03, 23/04 e 23/05). O delineamento experimental utilizado foi em blocos casualizados, com três repetições. Avaliou-se a emergência e a altura média de plantas, o superbrotamento, a produtividade total e classificação comercial de bulbos. Houve aumento da emergência e altura média de plantas na primeira época de cultivo, sendo que a produção de bulbos com maior padrão comercial foi obtida nas duas primeiras épocas para a cultivar Quitéria e na segunda época para a cultivar Caçador. A terceira época reduziu o superbrotamento para a cultivar Caçador e menor superbrotamento foi observado com 30 dias de vernalização para a cultivar Quitéria. O período de 40 dias de vernalização foi o que permitiu melhor adaptação de ambas as cultivares às condições de fotoperíodo e temperatura, proporcionando um desenvolvimento vegetativo e produtivo satisfatório na região de Guarapuava.pt_BR
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