Use este identificador para citar ou linkar para este item:
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/46025
Título: | Estimativa do rendimento em madeira serrada de Pinus para duas metodologias de desdobro |
Título(s) alternativo(s): | Estimate of Pine lumber yield using two sawing methods |
Palavras-chave: | Modelos de corte Pinus Estimativa de volume Cutting models Pine Estimated volume |
Data do documento: | 2013 |
Editor: | Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ), Instituto de Florestas (IF) |
Citação: | MURARA JUNIOR, M. I.; ROCHA, M. P.; TRUGILHO, P. F. Estimativa do rendimento em madeira serrada de Pinus para duas metodologias de desdobro. Revista Floresta e Ambiente, [S.l.], v. 20, n. 4, p. 556-563, 2013. DOI: 10.4322/floram.2013.037. |
Resumo: | This study aimed to determine the yield of pine lumber for two sawing methods and different diameter classes with equation adjustment for these estimated yields. We used logs of Pinus taeda in five diameter classes ranging between 18 and 44 cm. The logs were processed in boards with three width and one thickness dimensions. Two sawing methods: conventional and programmed were used for each diameter class. The yields in lumber ranged from 37.03% to 46.75% for the conventional sawing method and from 44.93% to 63.58% for the programmed sawing method. The coefficients of determination (R2) were considered high, allowing statistical estimate of the yields based on adjusted equation. Lumber yield was directly affected by the sawing methods used. The classification of the logs and the sawing methods contributed to increased yield. The statistical models obtained could be used to estimate lumber yield for the two sawing methods used. |
URI: | https://floram.org/doi/10.4322/floram.2013.037 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/46025 |
Aparece nas coleções: | DCF - Artigos publicados em periódicos |
Arquivos associados a este item:
Não existem arquivos associados a este item.
Os itens no repositório estão protegidos por copyright, com todos os direitos reservados, salvo quando é indicado o contrário.