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Campo DCValorIdioma
dc.creatorEngelhardt, Mateus Moreira-
dc.creatorLima, Francielle Roberta Dias de-
dc.creatorMartins, Gabriel Caixeta-
dc.creatorVasques, Isabela Cristina Filardi-
dc.creatorSilva, Aline Oliveira-
dc.creatorOliveira, Jakeline Rosa-
dc.creatorReis, Rayner Hugo Cassa Louzada dos-
dc.creatorGuilherme, Luiz Roberto Guimarães-
dc.creatorMarques, João José Granate de Sá e Melo-
dc.date.accessioned2021-09-01T17:39:14Z-
dc.date.available2021-09-01T17:39:14Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationENGELHARDT, M. M. et al. Copper phytotoxicity in agricultural crops cultivated in tropical soils. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 41, n. 6, p. 2883-2898, 2020. Suplemento 2. DOI: 10.5433/1679-0359.2020v41n6Supl2p2883.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/48016-
dc.description.abstractCopper is a micronutrient for living organisms, but at high concentrations it may cause several deleterious effects. The objective of this study was to evaluate the behavior of agricultural crops to different concentrations of Cu in the soil. The species Triticum aestivum (wheat), Zea mays (maize), Oryza sativa (rice), Phaseolus vulgaris (dry bean), Glycine max (soybean), and Raphanus sativus (radish) were cultivated in the soils Typic Hapludox (TyHpx) and Rhodic Acrudox (RhAcx). The experiment was carried out in a greenhouse and the soils were set in pots in a completely randomized design, with four replicates per treatment adding the following Cu concentrations (as Cu-nitrate): 0, 75, 150, 300, 600, 800, 1000, 1200 mg kg-1 dry soil. Measurements of biological variables, such as shoot dry weight (SDW), plant height, stem diameter, and number of leaves were carried out, in addition to determining Cu content in the SDW. At the TyHpx, a decreasing order of tolerance to Cu phytotoxicity was: dry bean, maize, soybean, wheat, radish, and rice. However, at the RhAcx, the decreasing order was: maize, soybean, radish, wheat, dry bean, and rice. The species that revealed the highest sensitivity to high Cu concentrations in soil was rice and that with the lowest sensitivity was maize.pt_BR
dc.languageenpt_BR
dc.publisherUniversidade Estadual de Londrinapt_BR
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/*
dc.sourceSemina: Ciências Agráriaspt_BR
dc.subjectCopper nitratept_BR
dc.subjectEcotoxicologypt_BR
dc.subjectMicronutrientpt_BR
dc.subjectSoil - Contaminationpt_BR
dc.subjectNitrato de cobrept_BR
dc.subjectEcotoxicidadept_BR
dc.subjectMicronutrientept_BR
dc.subjectSolos - Contaminaçãopt_BR
dc.titleCopper phytotoxicity in agricultural crops cultivated in tropical soilspt_BR
dc.title.alternativeFitotoxicidade do cobre em culturas agrícolas cultivadas em solos tropicaispt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoO cobre é um micronutriente para organismos vivos, mas em altas concentrações pode causar vários efeitos deletérios. O objetivo deste estudo foi avaliar o comportamento de culturas agrícolas em diferentes concentrações de Cu no solo. As espécies Triticum aestivum (trigo), Zea mays (milho), Oryza sativa (arroz), Phaseolus vulgaris (feijão), Glycine max (soja) e Raphanus sativus (rabanete) foram cultivadas nos solos Latossolo Vermelho Amarelo distrófico típico (LVAd) e Latossolo Vermelho distroférrico típico (LVdf). O experimento foi realizado em casa de vegetação e os solos foram colocados em vasos, em delineamento inteiramente casualizado, com quatro repetições por tratamento, adicionando às seguintes concentrações de Cu (como nitrato de Cu): 0, 75, 150, 300, 600, 800, 1000, 1200 mg kg-1 de solo seco. Foram realizadas medidas das variáveis biológicas matéria seca da parte aérea (MSPA), altura da planta, diâmetro do caule e número de folhas, além disso foi determinado o teor de Cu na MSPA. No LVAd, a ordem decrescente de tolerância à fitotoxicidade do Cu foi: feijão, milho, soja, trigo, rabanete e arroz. No entanto, no LVdf, a ordem decrescente foi: milho, soja, rabanete, trigo, feijão e arroz. A espécie que revelou maior sensibilidade às altas concentrações de Cu no solo foi o arroz e a que apresentou menor sensibilidade foi o milho.pt_BR
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