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Campo DCValorIdioma
dc.creatorCosta, Wesley Cardoso-
dc.creatorSouza, Alessandra Nascimento-
dc.creatorAnjos, Cláudia Maria dos-
dc.creatorBorges, Luís Antônio Coimbra-
dc.date.accessioned2022-03-14T16:53:28Z-
dc.date.available2022-03-14T16:53:28Z-
dc.date.issued2021-08-
dc.identifier.citationCOSTA, W. C. et al. Avaliação de impactos ambientais no reuso de águas residuárias da cafeicultura. Brazilian Journal of Development, Curitiba, v. 7, n. 8, p. 76798-76811, Aug. 2021. DOI: DOI:10.34117/bjdv7n8-075.pt_BR
dc.identifier.urihttps://brazilianjournals.com/index.php/BRJD/article/view/33882pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/49475-
dc.description.abstractThis work evaluated the environmental impacts generated by the inadequate disposal of by-products generated in the coffee processing, in a farm located in the southeast region of the State of Minas Gerais, as well as recommendations for solutions for the generated environmental liabilities. A comparison was made between the characteristics observed in loco and the identification of impacts observed by several scholars. Therefore, a bibliographic analysis was carried out using bibliographic data sources taken from databases such as CAPES, Scielo, dissertations and theses. The data were obtained through a survey carried out in a farm located in the south of Minas Gerais, whose main agricultural activity is the wet processing of coffee. The presence of a strong odor in the vicinity of the two reservoirs with accumulation of effluent, as well as the dark color of the liquid and the proliferation of algae, indicate a high concentration of organic matter. For the reuse of these effluents in fertigation, it is recommended to implement an anaerobic treatment system and an appropriate coating on the bed of the effluent accumulation ditch, to prevent its infiltration into the soil, reducing the risk of environmental contamination. Likewise, strict control must be made regarding the salinity of the ARC and the characteristics of the soil, under the risk of causing irreversible environmental damagein the area destined for planting, due to the high concentrations of sodium in the effluent. Finally, in line with the results obtained in the survey, it was possible to observe signs of eutrophication and excess organic matter. These factors prevent the reuse of ARC, requiring treatment and inspection for this purpose.pt_BR
dc.languagept_BRpt_BR
dc.publisherBrazilian Journals (BrJ)pt_BR
dc.rightsrestrictAccesspt_BR
dc.sourceBrazilian Journal of Development (BJD)pt_BR
dc.subjectÁguas residuáriaspt_BR
dc.subjectEutrofizaçãopt_BR
dc.subjectContaminação do solopt_BR
dc.subjectWastewaterpt_BR
dc.subjectEutrophicationpt_BR
dc.subjectSoil contaminationpt_BR
dc.titleAvaliação de impactos ambientais no reuso de águas residuárias da cafeiculturapt_BR
dc.title.alternativeEvaluation of environmental impacts on the reuse of wastewater from coffee farmingpt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoNeste trabalho foi avaliado os impactos ambientais gerados pela disposição inadequada dos subprodutos gerados no processamento do café, em uma fazenda localizada na região sudeste do Estado de Minas Gerais, bem como, recomendações de soluções para os passivos ambientais gerados. Fez-se, a comparação entre as características observadas in loco e a identificação de impactos observadas por diversos estudiosos. Para tanto, foi realizada uma análise bibliográfica utilizando fontes de dados bibliográficos retiradas dos bancos de dados como periódicos CAPES, Scielo, banco de dissertações e teses. Os dados foram obtidos através de uma vistoria realizada em uma fazenda localizada no sul de Minas Gerais, cuja principal atividade agrícola é o processamento do café por via úmida. A presença de odor forte nas proximidades de dois reservatórios com acúmulo de efluente, bem como coloração escura do líquido e a proliferação de algas, indicam alta concentração de matéria orgânica. Para a reutilização destes efluentes na fertirrigação, indica-se a implementação de um sistema de tratamento anaeróbio e um revestimento apropriado no leito da vala de acumulação do efluente, para evitar a sua infiltração no solo, reduzindo os riscos de contaminação ambiental. Igualmente, deve ser feito um rígido controle quanto a salinidade da ARC e às características do solo, sob o risco de causar danos ambientais irreversíveis na área destinada ao plantio, devido às altas concentrações de sódio no efluente. Por fim, em consonância com resultados obtidos na vistoria foi possível observar indícios de eutrofização e excesso de matéria orgânica. Esses fatores impedem o reuso da ARC, sendo necessário o tratamento e fiscalização para essa finalidade.pt_BR
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