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Campo DCValorIdioma
dc.creatorSantos, Marcelo Augusto Vieira-
dc.creatorAndrade Júnior, Valter Carvalho de-
dc.creatorGuimarães, Amanda Gonçalves-
dc.creatorBrito, Orlando Gonçalves-
dc.creatorTaula, António Jorge Viegas-
dc.creatorCosta, Rogers Augusto-
dc.creatorAlves, João Pedro Rocha-
dc.creatorSilva, Natália Oliveira-
dc.creatorResende, Francisco Vilela-
dc.date.accessioned2022-08-03T22:43:17Z-
dc.date.available2022-08-03T22:43:17Z-
dc.identifier.citationSANTOS, M. A. V. et al. Correlations between agronomic characters in garlic. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 57, e02603, 2022. DOI: 10.1590/S1678-3921.pab2022.v57.02603.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/50818-
dc.description.abstractThe objective of this work was to evaluate the phenotypic correlations between agronomic characters of garlic (Allium sativum) and to carry out the path analysis, using commercial bulb yield as the main character. The experiment was conducted under field conditions in two harvests (2018 and 2019) in the municipality of Diamantina, in the state of Minas Gerais, Brazil. A total of 13 garlic genotypes were evaluated, of which 11 were experimental and 2 were commercial cultivars. The experimental design used was randomized complete blocks with four replicates. Characters related to plant biometry and bulb yield were evaluated. The phenotypic correlations and the path analysis of the studied characters were carried out. The phenotypic correlations that showed significant positive effects occurred between commercial bulb yield and plant height, bulb diameter, number of commercial bulbs, mean total bulb mass, mean commercial bulb mass, total bulb yield, and number of bulbils per bulb. However, only number of commercial bulbs and bulb diameter had significant effects (direct and indirect) on commercial bulb yield. Therefore, in genotype genetic breeding programs in the studied region, selection should seek a larger diameter of bulbs and a higher number of commercial bulbs to increase commercial yield.pt_BR
dc.languageen_USpt_BR
dc.publisherEmbrapa Secretaria de Pesquisa e Desenvolvimento, Pesquisa Agropecuária Brasileirapt_BR
dc.rightsAttribution 4.0 International*
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.sourcePesquisa Agropecuária Brasileirapt_BR
dc.subjectGarlic - Phenotypic correlationspt_BR
dc.subjectGarlic - Genetic improvementpt_BR
dc.subjectPath analysispt_BR
dc.subjectAllium sativumpt_BR
dc.subjectAlho - Correlações fenotípicaspt_BR
dc.subjectAlho - Melhoramento genéticopt_BR
dc.subjectAnálise de trilhapt_BR
dc.titleCorrelations between agronomic characters in garlicpt_BR
dc.title.alternativeCorrelações entre características agronômicas em alhopt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoO objetivo deste trabalho foi avaliar as correlações fenotípicas entre características agronômicas de alho (Allium sativum) e realizar análise de trilha, tendo-se utilizado a produtividade comercial de bulbos como característica principal. O experimento foi conduzido sob condições de campo em duas safras (2018 e 2019), no município de Diamantina, no estado de Minas Gerais, Brasil. Um total de 13 genótipos de alho foram avaliados, sendo 11 experimentais e 2 cultivares comerciais. Utilizou-se o delineamento experimental de blocos ao acaso, com quatro repetições. Foram avaliadas características relacionadas à biometria da planta e à produção de bulbos. Foram realizadas as correlações fenotípicas e a análise de trilha das características estudadas. As correlações fenotípicas que apresentaram efeito positivo significativo ocorreram entre produção comercial de bulbos e altura de planta, diâmetro do bulbo, número de bulbos comerciais, massa média de bulbo total, massa média de bulbo comercial, produtividade total de bulbos e número de bulbilhos por bulbo. No entanto, apenas o número de bulbos comerciais e o diâmetro do bulbo tiveram efeitos significativos (direto e indireto) sobre a produtividade comercial de bulbos. Portanto, em programas de melhoramento de genótipos na região estudada, a seleção deve buscar maior diâmetro de bulbos e maior número de bulbos comerciais para incrementar a produtividade comercial.pt_BR
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