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http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/56374
Registro completo de metadados
Campo DC | Valor | Idioma |
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dc.creator | Andrade, Bruna Fernandes | - |
dc.creator | Paula, Marielle Maria de Oliveira | - |
dc.creator | Carneiro, João de Deus Souza | - |
dc.creator | Fontes, Paulo Rogério | - |
dc.creator | Torres Filho, Robledo de Almeida | - |
dc.creator | Ramos, Eduardo Mendes | - |
dc.creator | Ramos, Alcinéia de Lemos Souza | - |
dc.date.accessioned | 2023-03-28T18:45:48Z | - |
dc.date.available | 2023-03-28T18:45:48Z | - |
dc.date.issued | 2022-11-04 | - |
dc.identifier.citation | ANDRADE, B. F. et al. Influence of intrinsic and extrinsic factors on the sensory perception and intention to purchase buffalo meat by consumers in Southeast Brazil. Brazilian Journal of Food and Technology, Campinas, v. 25, p. 1-17, 2022. DOI: 10.1590/1981-6723.00222. | pt_BR |
dc.identifier.uri | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/56374 | - |
dc.description.abstract | This study aimed to evaluate the effect of extrinsic factors (meat type, price, and nutritional claims) on purchase intention and the perception of intrinsic factors (tenderness, juiciness and flavor) in buffalo loin in a region of Brazil where the marketing of buffalo meat is not common. Photos of the steaks were treated and labels were designed to simulate the retail purchase process, with the effects of extrinsic factors being evaluated through conjoint analysis. Sensory tests of difference from control, purchase intention, and overall acceptance were performed for intrinsic factors. Regarding the purchase process, a determining factor was the price, with buffalo meat having a better purchase intention when associated with a lower price. The lowest price also proved to be more important than the presence of nutritional information for most respondents, however, nutritional information was necessary for consumers characterized over 50 years old. Good acceptance was perceived after tasting buffalo meat, even with less tenderness and juiciness compared to Nellore, and only a minority respondents were willing to pay more for it. The buffalo meat presents a potential option for the consumer, when offered in association with marketing strategies that emphasize nutritional and/or sensory information, such as tenderness and juiciness. | pt_BR |
dc.language | en_US | pt_BR |
dc.publisher | Instituto de Tecnologia de Alimentos (ITAL) | pt_BR |
dc.rights | Attribution 4.0 International | * |
dc.rights | acesso aberto | pt_BR |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | * |
dc.source | Brazilian Journal of Food and Technology (BJFT) | pt_BR |
dc.subject | Conjoint analysis | pt_BR |
dc.subject | Purchase intention | pt_BR |
dc.subject | Acceptance | pt_BR |
dc.subject | Murrah | pt_BR |
dc.subject | Nellore | pt_BR |
dc.subject | Angus | pt_BR |
dc.subject | Análise conjunta | pt_BR |
dc.subject | Intenção de compra | pt_BR |
dc.subject | Aceitação | pt_BR |
dc.title | Influence of intrinsic and extrinsic factors on the sensory perception and intention to purchase buffalo meat by consumers in Southeast Brazil | pt_BR |
dc.title.alternative | Influência de fatores intrínsecos e extrínsecos na percepção sensorial e intenção de compra de carne de búfalo de consumidores do Sudeste do Brasil | pt_BR |
dc.type | Artigo | pt_BR |
dc.description.resumo | O objetivo deste estudo foi avaliar o efeito de fatores extrínsecos (tipo de carne, preço e alegações nutricionais) sobre a intenção de compra e a percepção de fatores intrínsecos (maciez, suculência e sabor) em lombo de búfalo, em uma região do Brasil onde a comercialização de carne de búfalo não é comum. As fotos dos bifes foram tratadas e os rótulos foram projetados para simular o processo de compra a varejo, sendo os efeitos dos fatores extrínsecos avaliados através da conjoint analysis. Testes sensoriais de diferença do controle, intenção de compra e aceitação global foram realizados para os fatores intrínsecos. Em relação ao processo de compra, um fator determinante foi o preço, sendo que a carne de búfalo teve melhor intenção de compra quando associada a um menor preço. O menor preço também mostrou ser mais importante do que a presença de informações nutricionais para a maioria dos entrevistados, porém as informações nutricionais foram valorizadas pelos consumidores com mais de 50 anos. Foi percebida boa aceitação após degustação para a carne de búfalo, mesmo com menor maciez e suculência em relação à nelore, sendo que apenas uma minoria dos respondentes estava disposta a pagar mais por ela. A carne bubalina apresenta potencial opção para o consumidor quando sua ofertada é associada a estratégias de marketing, contendo informações nutricionais e/ou sensoriais, como maciez e suculência. | pt_BR |
Aparece nas coleções: | DCA - Artigos publicados em periódicos |
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