Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/57043
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorCruz, Fábio Loures-
dc.creatorCarvalho, Fernanda Paul de-
dc.creatorMarçal, Joanna Oliveira-
dc.creatorNaves, Luciana de Paula-
dc.creatorGeraldo, Adriano-
dc.creatorFaria, Peter Bitencourt-
dc.date.accessioned2023-06-22T15:36:29Z-
dc.date.available2023-06-22T15:36:29Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationCRUZ, F. L. et al. Fatty acid profile of slow-growing broilers supplemented with biocomplexed minerals. Ciência Rural, Santa Maria, v. 53, n. 5, 2023.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/57043-
dc.description.abstractThis study was conducted to evaluate the effects of dietary supplementation with biocomplexed selenium and chromium on the fatty acid profile of the breast and thigh of males and females broilers of the Label Rouge lineage. The experimental design was completely randomized arranged in a 3 x 2 factorial scheme corresponding to three diets (control; 0.40 ppm of chromium; 0.50 ppm of selenium) and two sexes. Each treatment consisted of three plots of five broilers. The fatty acid profile was evaluated in the breast and thigh samples. The addition of biocomplexed selenium in the broilers diets increased the content of long chain fatty acid of the omega 3 and 6 series (docosahexaenoic - DHA and arachidonic acids, respectively), the total of omega 6 and the stearic acid content on the breast (pectoralis major muscle). In addition, selenium supplementation caused a reduction in oleic acid content and in total of monounsaturated in the same muscle. Males had higher contents of linoleic and linolenic acids, and total of polyunsaturated; and lower content of oleic acid, total of monounsaturated and saturated in the thigh. The broilers supplemented with biocomplexed selenium and males presented better lipid quality in the muscle by breast and thigh, respectively.pt_BR
dc.languageen_USpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Santa Mariapt_BR
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rightsAttribution 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.sourceCiência Ruralpt_BR
dc.subjectDocosahexaenoic acid (DHA)pt_BR
dc.subjectLinolenic acidpt_BR
dc.subjectBiocomplexed chromiumpt_BR
dc.subjectOmega 3pt_BR
dc.subjectBiocomplexed seleniumpt_BR
dc.subjectÁcido docosahexaenóico (DHA)pt_BR
dc.subjectÁcido linolênicopt_BR
dc.subjectCromo biocomplexadopt_BR
dc.subjectÔmega 3pt_BR
dc.subjectSelênio biocomplexadopt_BR
dc.titleFatty acid profile of slow-growing broilers supplemented with biocomplexed mineralspt_BR
dc.title.alternativePerfil de ácidos graxos de frangos de corte de crescimento lento suplementados com minerais biocomplexadospt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoEste estudo foi conduzido com o objetivo de avaliar os efeitos da suplementação dietética com selênio e cromo biocomplexados sobre o perfil de ácidos graxos do peito e da coxa de frangos de corte machos e fêmeas da linhagem Label Rouge. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado em esquema fatorial 3 x 2 correspondendo a três dietas (controle; 0,40 ppm de cromo; 0,50 ppm de selênio) e dois sexos. Cada tratamento foi composto por três parcelas de cinco frangos de corte. O perfil de ácidos graxos foi avaliado nas amostras de peito e coxa. A adição de selênio biocomplexado na dieta de frangos de corte aumentou o teor de ácidos graxos de cadeia longa das séries ômega 3 e 6 (ácido docosahexaenóico - DHA e araquidônico, respectivamente), o total de ômega 6 e o conteúdo de ácido esteárico no peito (músculo pectoralis major). Além disso, a suplementação com selênio causou redução no teor de ácido oleico e no total de monoinsaturados no mesmo músculo. Os machos apresentaram maiores teores dos ácidos linoléico e linolênico e total de poliinsaturados; e menor conteúdo de ácido oleico, total de monoinsaturados e saturados na coxa. Os frangos suplementados com selênio biocomplexado e os machos apresentaram melhor qualidade lipídica no músculo do peito e coxa, respectivamente.pt_BR
Appears in Collections:DZO - Artigos publicados em periódicos



This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons