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Campo DCValorIdioma
dc.creatorFerrazza, Rodrigo de Andrade-
dc.creatorLopes, Marcos Aurélio-
dc.creatorBruhn, Fabio Raphael Pascoti-
dc.creatorMoraes, Flavio de-
dc.date.accessioned2019-06-03T15:45:55Z-
dc.date.accessioned2023-06-27T18:25:15Z-
dc.date.available2019-06-03T15:45:55Z-
dc.date.available2023-06-27T18:25:15Z-
dc.date.issued2018-01-
dc.identifier.citationFERRAZZA, R. de A. et al. Zootechnical and economic performance indexes of dairy herds with different production scales. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 39, n. 1, p. 287-298, jan./fev. 2018.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/57237-
dc.description.abstractThis study aims to estimate the zootechnical and economic benchmarks of milk production systems, analyze production scale effects on dairy farming returns, and identify the system components that best represent the total and effective operational costs. We analyzed 22 size, zootechnical and economic performance indexes from 61 dairy farms located in Minas Gerais state, Brazil. The sample of herds were clustered according to three production strata. The results were compared using analysis of variance (normal distribution) and Kruskal-Wallis (non-normal distribution) tests, and post-hoc comparisons were undertaken with Fisher's least significant difference test. The relationship between some variables was tested using the Pearson correlation test. The production scale was best defined by the number of lactating cows (r=0.96) in comparison to the area (r=0.83). The production scale proved to be a suitable criterion for the analyses between different groups of producers, and it is more easily obtained and probably provides more accurate results. The milk production systems studied presented higher zootechnical indexes than those found in average of Brazilian farms, but lower than international indices or technologically advanced farms from other Brazilian regions. A greater production scale is a desirable condition, although it failed to ensure the economic efficiency of the herds studied. The components of total and effective operating costs that had the greatest representativeness were, in descending order, food and labor.pt_BR
dc.languagept_BRpt_BR
dc.publisherUniversidade Estadual de Londrinapt_BR
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/*
dc.sourceSemina: Ciências Agráriaspt_BR
dc.subjectDairy cattlept_BR
dc.subjectStratification criterionpt_BR
dc.subjectMilk production costpt_BR
dc.subjectProfitabilitypt_BR
dc.subjectCritério de estratificaçãopt_BR
dc.subjectCustos da produção de leitept_BR
dc.subjectBovinocultura leiteirapt_BR
dc.subjectRentabilidadept_BR
dc.titleZootechnical and economic performance indexes of dairy herds with different production scalespt_BR
dc.title.alternativeÍndices de desempenho zootécnico e econômico de rebanhos leiteiros com diferentes escalas de produçãopt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoObjetivou-se com este estudo estimar índices de desempenho zootécnico e econômico de referência, analisar a influência da escala de produção sobre a rentabilidade da atividade leiteira e identificar os componentes que exerceram maiores representatividades sobre o custo total e operacional efetivo. Foram analisados 22 índices de tamanho, zootécnico e econômico de 61 sistemas de produção de leite, localizados no estado de Minas Gerais, Brasil. Os rebanhos foram agrupados em função de três estratos de produção. Os resultados foram comparados pelos testes de ANOVA (distribuição normal) e KruskalWallis (distribuição não normal), complementados pelo teste de comparação de médias (Fisher’s least significant difference). O relacionamento entre algumas variáveis foi testado usando o teste de correlação de Pearson. A quantidade de vacas em lactação (r=0,96) definiu melhor a escala de produção em comparação à área (r=0,83). A escala de produção mostrou-se um critério adequado para análise entre grupos distintos de produtores, além de obtenção mais simples e, provavelmente, de maior acurácia. Os sistemas de produção de leite estudados apresentaram índices zootécnicos superiores à média de fazendas brasileiras, porém inferiores aos índices internacionais ou de fazendas tecnificadas de outras regiões brasileiras. Maior escala de produção é uma condição desejada, mas não garantiu a eficiência econômica dos rebanhos estudados. Os itens componentes do custo total e do custo operacional efetivo que exerceram maiores representatividades foram, em ordem decrescente, alimentação e mão de obra.pt_BR
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