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Registro completo de metadados
Campo DCValorIdioma
dc.creatorFaria, P. B.-
dc.creatorVieira, J. O.-
dc.creatorSouza, X. R.-
dc.creatorRocha, M. F. M.-
dc.creatorPereira, A. A.-
dc.date.accessioned2020-12-16T18:36:23Z-
dc.date.accessioned2023-06-27T19:57:35Z-
dc.date.available2020-12-16T18:36:23Z-
dc.date.available2023-06-27T19:57:35Z-
dc.date.issued2012-04-
dc.identifier.citationFARIA, P. B. et al. Quality of broiler meat of the free-range type submitted to diets containing alternative feedstuffs. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v. 64, n. 2, p. 389-396, 2012. DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-09352012000200019.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/57896-
dc.description.abstractThe work had the intention of investigating the effect of the use of alternative feeds as part replacers in diet-formulating, evaluating the characteristic physicochemical alterations and centesimal composition of the free-range chicken. In the experiment a total of 192 (one hundred and ninety-two) birds of the Pescoço Pelado (Label Rouge) strain arranged in a completely randomized design (CRD) formed by 4 treatments (Treatment 1 (Control), Treatment 2 (10% of the inclusion of rice bran), Treatment 3 (10% of the inclusion of ground cassava leaf) and Treatment 4 (10% of the inclusion of ground leucaena hay) with 8 replicates per treatment were used. The results revealed greater values of b* (yellow), Saturation (C*) and pH for broiler meat with inclusion of ground cassava leaf and leucaena, while for the other variables of physicochemical composition, no influences of the treatments were not found. For centesimal composition the treatments showed greater values of moisture in relation to the control treatment. For sex, only a difference for the content of b* and C* was found, with higher values for female. The use of the alternative feedstuffs has not revealed marked influences on the chemical composition and quality parameters of free-ranging chicken s meat with the use of replacement up to 10% in the diets.pt_BR
dc.languageenpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial 4.0 International*
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/*
dc.sourceArquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecniapt_BR
dc.subjectLabel Rougept_BR
dc.subjectCassava leafpt_BR
dc.subjectPhysicochemicalpt_BR
dc.subjectPescoço Peladopt_BR
dc.subjectMandiocapt_BR
dc.subjectFísico-químicopt_BR
dc.titleQuality of broiler meat of the free-range type submitted to diets containing alternative feedstuffspt_BR
dc.title.alternativeQualidade da carne de frangos de corte do tipo caipira submetidos a dietas contendo alimentos alternativospt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoO trabalho teve como objetivo analisar o efeito do uso alimentos alternativos como substitutos parciais na formulação das rações, avaliando as alterações características físico-químicas e de composição centesimal de frango caipira. No experimento foi utilizado um total de 192 (cento e noventa e duas) aves da linhagem Pescoço Pelado (Label Rouge), sendo organizado através de um Delineamento Inteiramente ao acaso (DIC) formado por 4 tratamentos (Tratamento1 (Controle), Tratamento 2 (10% de inclusão de Farelo de Arroz), Tratamento 3 (10% de inclusão da Folha da Mandioca Triturada) e Tratamento 4 (10% da inclusão de Feno de Leucena Triturado) com 8 repetições por tratamento. Os resultados revelaram maiores valores de b* (amarelo), Índice de Saturação (C*) e pH para carne de frango com inclusão da Folha de Mandioca e Leucena triturada, enquanto as demais variáveis de composição físico-química não foram verificado influência dos tratamentos. Para composição centesimal os tratamentos apresentaram maiores valores de umidade em relação ao tratamento controle. Para sexo, somente foi verificada diferença para o teor de b* e C*, com maiores valores para fêmea. O uso dos ingredientes alternativos não revelaram influências marcantes sobre a composição química e parâmetros de qualidade das carnes de frango caipira com o uso de substituição até 10% nas rações.pt_BR
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