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Campo DCValorIdioma
dc.creatorRaymundo, Djeison Lutier-
dc.creatorGomes, Danilo C.-
dc.creatorBoabaid, Fabiana M.-
dc.creatorColodel, Edson M.-
dc.creatorSchmitz, Milene-
dc.creatorCorrea, André M. R.-
dc.creatorDutra, Iveraldo S.-
dc.creatorDriemeier, David-
dc.date.accessioned2017-11-21T11:02:17Z-
dc.date.accessioned2023-06-27T19:57:43Z-
dc.date.available2017-11-21T11:02:17Z-
dc.date.available2023-06-27T19:57:43Z-
dc.date.issued2012-11-
dc.identifier.citationRAYMUNDO, D. L. et al. Type C botulism in swine fed on restaurant waste. Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 32, n. 11, p. 1145-1147, nov. 2012.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/57920-
dc.description.abstractThe p aper addresses the epidemiologic data of the death of pigs during the period of 2002 to 2009 following the ingestion of botulinum neurotoxin type C. This neurotoxin was present in food residues originating from restaurant and hotel kitchens, stored in barrels without shelter from the sun and administered in a collective trough without prior thermal treatment. Animals which died at different ages showed clinical signs of botulism characterized by laccid paralysis, weight loss, anorexia, weakness, lack of coordination, locomotion dificulties with the evolution of lateral recum bency with involuntary urination and defecation. No alterations were observed at postmortem and histological examination. The bioassay with serum neutralization in mice was carried out on samples of intestinal contents from pigs affected and revealed the presence of large quantities of botulinum toxin type C.pt_BR
dc.languagept_BRpt_BR
dc.publisherColégio Brasileiro de Patologia Animal - CBPA. Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA)pt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial 4.0 International*
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/*
dc.sourcePesquisa Veterinária Brasileirapt_BR
dc.subjectBotulismpt_BR
dc.subjectClostridium botulinumpt_BR
dc.subjectBotulinum toxin type Cpt_BR
dc.subjectFood wastept_BR
dc.subjectSwinept_BR
dc.subjectBotulismopt_BR
dc.subjectToxina botulínica tipo Cpt_BR
dc.subjectRestos de alimentopt_BR
dc.subjectSuínospt_BR
dc.titleType C botulism in swine fed on restaurant wastept_BR
dc.title.alternativeBotulismo tipo C em suínos alimentados com restos de restaurantept_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoDescreve-se a epidemiologia da morte de suínos ocorrida entre 2002 e 2009 pela ingestão da neurotoxina botulínica do tipo C. A neurotoxina presente em resíduos de alimentos provenientes de cozinhas de restaurantes e hotéis, armazenados em tonéis sem abrigo do sol e administrado em cocho coletivo sem tratamento térmico prévio. Animais de diferentes idades morreram com sinais clínicos de botulismo caracterizados por paralisia lá- cida, emagrecimento, anorexia, fraqueza, incoordenação, di- iculdade de locomoção com evolução para decúbito lateral com micção e defecação involuntárias. Nenhuma alteração evidente foi observada na necropsia e no exame histológico. O teste de bioensaio com soroneutralização em camundongos foi realizado com amostras de conteúdo intestinal dos animais afetados e alimentos e revelou a presença de grandes quantidades de toxina botulínica do tipo C.pt_BR
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