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Campo DCValorIdioma
dc.creatorBarbosa, Richard Bispo-
dc.creatorAlvarenga, Gabriela Fontes-
dc.creatorFerreira, Vanuzia Rodrigues Fernandes-
dc.creatorSantiago, Wilder Douglas-
dc.creatorNelson, David Lee-
dc.creatorCardoso, Maria das Graças-
dc.date.accessioned2024-01-19T18:22:38Z-
dc.date.available2024-01-19T18:22:38Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationBARBOSA, R. B. et al. Cachaça sold in polyethylene terephthalate packaging: determination of the physical-chemical profile, polycyclic aromatic hydrocarbons and ethyl carbamate. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 47, 2023.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/58799-
dc.description.abstractThe production of cachaça in Brazil is a historical and cultural practice that has been gaining ground in the commercial sector with the marketing of its product with new labels, derivatives and different types of packaging for the beverage. Polyethylene Terephthalate (PET) packaging has been used by some producers because of its lower cost and greater durability for transport. The influence of storage on 15 samples of commercial cachaça packed in polymeric packaging was investigated. The physical-chemical quality and the presence of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAH’s) in the beverages were evaluated. Of these samples, 60% contained concentrations of components that were outside the limits of the Quality Standards established by Ministry of Agriculture, Livestock and Supply (MAPA), and most of the samples contained low alcohol concentrations. The samples showed concentrations of ethyl carbamate below the limit established by MAPA (210 µg L-1). All samples studied contained concentrations of PAHs higher than those found in the literature for cachaça stored in other types of packages. Contamination by PAHs can be associated with the thermal processes involved in the production of packages. Sample R12 contained the highest total concentration of the PAHs (20.90 µg L-1), followed by samples R7 (17.23 µg L-1) and R8 (17.61 µg L-1). The mean concentration was 10.91 µg L-1. Fluorene was the PAH found in the largest quantity with a concentration of 18.61 µg L-1 in the R12 sample. Therefore, cachaças stored in PET packaging are unsuitable for consumption and commercialization, as they present high concentrations of contaminants.pt_BR
dc.languageen_USpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Lavraspt_BR
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rightsAttribution 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.sourceCiência e Agrotecnologiapt_BR
dc.subjectBeveragept_BR
dc.subjectContaminantspt_BR
dc.subjectPolyethylene Terephthalate (PET)pt_BR
dc.subjectBebidapt_BR
dc.subjectContaminantespt_BR
dc.titleCachaça sold in polyethylene terephthalate packaging: determination of the physical-chemical profile, polycyclic aromatic hydrocarbons and ethyl carbamatept_BR
dc.title.alternativeCachaça comercializada em embalagem de polietileno tereftalato: determinação do perfil físico-químico, hidrocarbonetos policíclicos aromáticos e carbamato de etilapt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoA produção de cachaça no Brasil é uma prática histórica e cultural que vem ganhando espaço no setor comercial com a comercialização de seu produto com novos rótulos, derivados e diferentes tipos de embalagens para a bebida. As embalagens de Polietileno Tereftalato (PET) têm sido utilizadas por alguns produtores devido ao seu menor custo e maior durabilidade para o transporte. A influência do armazenamento em 15 amostras de cachaça comercial acondicionada em embalagens poliméricas foi investigada. A qualidade físico-química e a presença de Hidrocarbonetos Policíclicos Aromáticos (HPA’s) nas bebidas foram avaliadas. Destas amostras, 60% continham concentrações de componentes que estavam fora dos limites dos Padrões de Qualidade estabelecidos pelo Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (MAPA), e a maioria das amostras continha baixas concentrações de álcool. As amostras apresentaram concentrações de carbamato de etila abaixo do limite estabelecido pelo MAPA (210 µg L-1). Todas as amostras estudadas continham concentrações de HPA’s superiores às encontradas na literatura para cachaça armazenada em outros tipos de embalagens. A contaminação por HPA’s pode estar associada aos processos térmicos envolvidos na produção das embalagens. A amostra R12 continha a maior concentração total de HPA’s (20,90 µg L-1), seguida pelas amostras R7 (17,23 µg L-1) and R8 (17,61 µg L-1). A concentração média foi de 10,91 µg L-1. O fluoreno foi o HPA encontrado em maior quantidade com concentração de 18,61 µg L-1 na amostra R12. Portanto, as cachaças armazenadas em embalagens PET são impróprias para consumo e comercialização, pois apresentam altas concentrações de contaminantes.pt_BR
Aparece nas coleções:DQI - Artigos publicados em periódicos



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