Buscar

 

RI UFLA (Universidade Federal de Lavras) >
Revistas UFLA >
Ciência e Agrotecnologia >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6776

Title: Biologia de Aphis gossypii Glover, 1877 (Hemiptera: Aphididae ) em abobrinha cultivar caserta (Cucurbita pepo L.) em diferentes temperaturas
Other Titles: Biology of Aphis gossypii Glover, 1877 (Hemiptera: Aphididae) on squash cultivar caserta (Cucurbita pepo L.) in different temperatures
???metadata.dc.creator???: Leite, Melissa Vieira
Santos, Terezinha Monteiro dos
Souza, Brígida
Calixto, Ana Maria
Carvalho, César Freire
Keywords: Pulgão
Ciclo biológico
Cucurbitaceae
Aphid
Biological cycle
Publisher: Editora da Universidade Federal de Lavras
???metadata.dc.date???: 1-Oct-2008
Citation: LEITE, M. V. et al. Biologia de Aphis gossypii Glover, 1877 (Hemiptera: Aphididae ) em abobrinha cultivar caserta (Cucurbita pepo L.) em diferentes temperaturas. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 32, n. 5, p. 1394-1401, set./out. 2008.
???metadata.dc.description.resumo???: As cucurbitáceas apresentam grande demanda no mercado mundial e uma das principais pragas que atacam essas culturas é o pulgão Aphis gossypii. Assim, objetivou-se estudar aspectos da biologia desse afídeo em função da temperatura na cultivar de abobrinha Caserta (Cucurbita pepo L.). Utilizaram-se discos foliares (2,5cm de ∅) acondicionados, com a face abaxial para cima, em placas de Petri (5cm de ∅) contendo uma lâmina de ágar-água. Em cada placa foi deixada uma ninfa recém-nascida, acompanhandose o seu desenvolvimento ao longo de todo o ciclo de vida, em diferentes temperaturas (18, 21, 24, 27 e 30±1ºC), 70±10% UR e fotofase de 12 horas. O delineamento foi inteiramente casualizado, com 60 repetições. Verificou-se que as temperaturas afetaram o desenvolvimento de A. gossypii. Menor duração do período ninfal e maior produção diária de ninfas foram observadas a 24 e 27ºC. A temperatura de 30ºC provocou efeito deletério, causando 68% de mortalidade na fase ninfal.
Abstract: The cucurbitaceous plants are always on demand in world market and one of the main pests on these crop is the aphid Aphis gossypii. This work aimed to study the biological aspects of A. gossypii on the Caserta (Cucurbita pepo L.) cultivar in different temperatures. To determine the biological aspects of A. gossypii, nymphs were kept on leaf disks (2.5 cm ∅) with the abaxial side up in Petri dishes (5 cm ∅) containing a thin layer of agar-water. Each dish contained one nymph of the first instar of the aphid. The development and the other biological parameters were evaluated in different temperatures (18, 21, 24, 27 e 30±1ºC), 70±10% RH and 12h photophase. The experiments were complete randomized design with 60 replicates. The results showed that the temperature influenced the development of A. gossypii. The shorter nymphal period and higher daily nymph s production were observed at 24 and 27 ºC. The temperature of 30 ºC was deleterius inducing to 68% of mortality at the nymphal stage of A. gossypii.
Other Identifiers: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542008000500006
???metadata.dc.language???: pt
Appears in Collections:Ciência e Agrotecnologia

Files in This Item:

There are no files associated with this item.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.


View Statistics

 


DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback