Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6873
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorKorndörfer, Gaspar Henrique-
dc.creatorMelo, Suzana Pereira de-
dc.date2009-02-01-
dc.date.accessioned2015-04-30T13:35:04Z-
dc.date.available2015-04-30T13:35:04Z-
dc.date.issued2015-04-30-
dc.identifierhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542009000100013-
dc.identifier.citationKORNDORFER, G. H.; MELO, S. P. de. Fontes de fósforo (fluida ou sólida) na produtividade agrícola e industrial da cana-de-açúcar. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 33, n. 1, p. 92-97, jan./fev. 2009.-
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6873-
dc.description.abstractWith the increased use of liquid fertilizers in sugarcane farming, having deeper knowledge about agronomic effects of some of the fertilizer products becomes a necessity. The study was carried out under field conditions using the cultivar SP71-1406. The experiment was driven during approximately three years, and was located at São Luiz SA sugar-mill, Pirassununga (SP). The objective of this study was to evaluate the agronomic effect of different phosphate fertilizers on plant cane using liquid and solid forms. Residual effect, sugarcane yield and quality of the raw material were some of the factors studied. The phosphorus sources tested were triple superphosphate, single superphosphate, phosphoric acid and a mixture of phosphoric acid + rock phosphate. They were used in the rates of 100 kg ha-1 of P2O5. The first two fertilizers (superphosphates) were applied in the granulated form and the last ones in the liquid form. The phosphorus fertilizers were applied on the furrow just before planting. The results allowed concluding that there was no difference between solid and liquid form in the agricultural and industrial productivity. After the third cut, the Agronomic Efficiency Index showed that phosphates source reduced in the following order: single superphosphate (110%) > triple superphosphate (100%) > phosphoric acid (73%) > phosphoric acid + rock phosphate (48%).-
dc.formattext/html-
dc.languagept-
dc.publisherEditora da Universidade Federal de Lavras-
dc.sourceCiência e Agrotecnologia v.33 n.1 2009-
dc.subjectAdubos fluidos-
dc.subjectFosfato-
dc.subjectÁcido fosfórico-
dc.subjectCana-de-açúcar-
dc.subjectLiquid fertilizer-
dc.subjectPhosphate-
dc.subjectPhosphoric acid-
dc.subjectSugarcane-
dc.titleFontes de fósforo (fluida ou sólida) na produtividade agrícola e industrial da cana-de-açúcar-
dc.title.alternativeEffects of phosphorus sources (liquid or solid) on agricultural and industrial sugarcane yield-
dc.typejournal article-
dc.description.resumoO estudo foi realizado em condições de campo, conduzido durante aproximadamente três anos, junto a Usina São Luiz Açúcar e Álcool, situada em Pirassununga (SP), utilizando-se a cultivar de cana-de-açúcar SP71-1406. Objetivou-se avaliar o desempenho de adubos fosfatados aplicados ao solo no plantio da cana planta, nas formas fluida e sólida, e seus efeitos ao longo do tempo, sobre a produtividade e qualidade da cana-de-açúcar. As fontes de fósforo testadas foram o superfosfato triplo, superfosfato simples, ácido fosfórico e uma mistura de ácido fosfórico + fosfato natural, na dose de 100 kg ha-1 de P2O5. As duas primeiras foram aplicadas na forma granulada e as duas últimas na forma fluida, em linha e no fundo do suco. Os resultados permitiram concluir que não houve diferença estatística entre a adubação fosfatada sólida e fluida na produtividade agrícola e industrial da cana planta, e após o terceiro corte. o Índice de Eficiência Agronômica dos fosfatos apresentou-se na seguinte ordem: superfosfato simples (110%) > superfosfato triplo (100%) > ácido fosfórico (73%) > ácido fosfórico + fosfato natural (48%).-
Appears in Collections:Ciência e Agrotecnologia

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.