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Campo DCValorIdioma
dc.creatorFerreira, Marco Aurélio Marques-
dc.creatorBraga, Marcelo José-
dc.creatorLima, João Eustáquio-
dc.date2008-01-01-
dc.date.accessioned2015-05-04T13:47:44Z-
dc.date.available2015-05-04T13:47:44Z-
dc.date.issued2015-05-04-
dc.identifierhttp://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/91-
dc.identifier.citationFERREIRA, M. A. M.; BRAGA, M. J.; LIMA, J. E. Eficiência técnica e de escala das cooperativas no setor lácteo. Organizações Rurais e Agroindustriais, Lavras, v. 10, n. 1, p. 49-57, 2008.-
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/9014-
dc.description.abstractThe advancement of investor-owned firms (IOF), mainly multinational ones, and the reduced participation of cooperatives in dairy production and processing in Brazil along the past few decades has been calling the attention of researchers. With the participation of 59 productive units, distributed over 9 states of the Brazilian territory, the objective of this work was to analyze the efficiency of the cooperatives in the dairy industry using the Data Envelopment Analysis (DEA). The results show that, in general, the cooperatives presented better performance in terms of scale rather than in terms of productive efficiency. This stimulates sectorial politicies that promote improvements in the use of the resources to obtain greater efficiency in milk processing.-
dc.formatapplication/pdf-
dc.languagepor-
dc.publisherOrganizações Rurais & Agroindustriais-
dc.relationhttp://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/91/89-
dc.sourceOrganizações Rurais & Agroindustriais; v. 10, n. 1 (2008)-
dc.source2238-6890-
dc.source1517-3879-
dc.subjectCooperativas-
dc.subjectEficiência-
dc.subjectLaticínios-
dc.subjectCooperatives-
dc.subjectEfficiency-
dc.subjectDairy products-
dc.titleEficiência técnica e de escala das cooperativas no setor lácteo-
dc.title.alternativeTechnical and scale efficiency of the cooperatives in the Brazilian dairy sector-
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article-
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion-
dc.description.resumoAo longo das últimas décadas, o avanço das sociedades de capital, sobretudo das multinacionais, e a redução da participação das cooperativas na captação e no processamento de leite no Brasil vêm exigindo a atenção dos pesquisadores. Este trabalho foi realizado com a participação de 59 unidades produtivas, distribuídas por 9 estados do território brasileiro, com o objetivo de analisar a eficiência das cooperativas no setor de laticínios. A mensuração da eficiência foi realizada pela análise envoltória de dados. Os resultados descrevem que, de modo geral, as cooperativas apresentaram melhor desempenho, em termos de escala, do que em termos de eficiência produtiva, o que estimula políticas setoriais que promovam a melhoria na utilização de recursos, visando ganhos efetivos de eficiência no processamento de lácteos.-
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