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Campo DCValorIdioma
dc.creatorAnjos, Jeancarlo P. dos-
dc.creatorCardoso, Maria das Graças-
dc.creatorSaczk, Adelir Aparecida-
dc.creatorDórea, Haroldo S.-
dc.creatorSantiago, Wilder D.-
dc.creatorMachado, Ana Maria R.-
dc.creatorZacaroni, Lidiany Mendonça-
dc.creatorNelson, David Lee-
dc.date.accessioned2016-06-01T18:23:29Z-
dc.date.available2016-06-01T18:23:29Z-
dc.date.issued2016-06-01-
dc.identifier.citationANJOS, J. P. dos et al. Evolution of the concentration of phenolic compounds in cachaca during aging in an oak (Quercus sp) barrel. Journal of the Brazilian Chemical Society, São Paulo, v. 22, n. 7, Jul. 2011.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/11211-
dc.description.abstractCachaça is a traditional and popular Brazilian drink obtained by distilling fermented sugar cane juice. Among the steps involved in its production, natural aging in wood containers for a certain period of time can lead to alterations in the chemical composition, aroma, flavor and color of the beverage. The present work sought to determine the concentration of phenolic compounds after different periods of aging of the cachaça in an oak (Quercus sp.) barrel. Periodic collections during the aging period were performed, and thirteen selected phenolic compounds were determined by high performance liquid chromatography with a diode-array detector (HPLC-DAD). A progressive increase in the concentration of the compounds analyzed was observed, with syringaldehyde and gallic acid as the compounds encountered in the highest concentration.pt_BR
dc.languageen_USpt_BR
dc.publisherSociedade Brasileira de Químicapt_BR
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.sourceJournal of the Brazilian Chemical Societypt_BR
dc.subjectCachaçapt_BR
dc.subjectPhenolic compoundspt_BR
dc.subjectAgingpt_BR
dc.subjectHigh performance liquid chromatographypt_BR
dc.titleEvolution of the concentration of phenolic compounds in cachaça during aging in an oak (Quercus sp.) barrelpt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoA cachaça, tradicional e popular bebida brasileira, é obtida por meio da destilação do mosto fermentado de cana de açúcar. Dentre as etapas do processo de produção da bebida, o envelhecimento natural consiste em armazená-la em recipientes de madeira apropriados por um tempo determinado, onde ocorrem alterações na composição química, aroma, sabor e cor da bebida. Este trabalho teve como objetivo realizar um acompanhamento da composição fenólica em diferentes períodos de envelhecimento da cachaça em tonel de carvalho (Quercus sp.). Foram realizadas coletas periódicas durante o período de envelhecimento da cachaça em tonel de carvalho e realizaram-se análise de treze compostos fenólicos utilizando a técnica de cromatografia líquida de alta eficiência com detector de arranjo de diodos (HPLC-DAD). Foi constatado um aumento progressivo na concentração dos compostos analisados ao longo do período analisado, sendo que os compostos encontrados em maior concentração foram siringaldeído e ácido gálico.pt_BR
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