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Campo DCValorIdioma
dc.creatorDousseau, Sara-
dc.creatorAlvarenga, Amauri Alves de-
dc.creatorAlves, Eduardo-
dc.creatorChaves, Izabel de Souza-
dc.creatorSouza, Elma dos Santos-
dc.creatorAlves, Juliana da Silva-
dc.date.accessioned2016-11-17T12:55:54Z-
dc.date.available2016-11-17T12:55:54Z-
dc.date.issued2011-04-11-
dc.identifier.citationDOUSSEAU, S. et al. Physiological, morphological and biochemical characteristics of the sexual propagation of Piper aduncum (Piperaceae). Brazilian Journal of Botany, São Paulo, v. 34, n. 3, p. 297-305, July/Sept. 2011.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/11994-
dc.description.abstractIn this work we attempted to characterize the diaspores and the germination process of Piper aduncum L., as well as to verify the influence of the interaction between presence and absence of light (photoperiod of 12 hours and dark) and temperature (25 °C, 30 °C and 20-30 °C) and also of gibberellin (0, 50, 100, 200 and 400 mg L-1) on the root protrusion and normal seedlings formation. The diaspores are very small with a thousand seed weight of 0.3645 g, 13% moisture and protein reserve. Diaspores are strict positively photoblastic in the tested temperature range and the optimum temperature for root protrusion was 30 °C, while for normal seedlings was 25 °C. The previous permanence in the dark led to an increase in the speed of root protrusion and percentage and speed of seedling formation. The application of gibberellic acid negatively interfered with the protrusion and growth of the radicle while favoring the elongation of hypocotyls.pt_BR
dc.languageen_USpt_BR
dc.publisherSociedade Botânica de São Paulopt_BR
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.sourceBrazilian Journal of Botanypt_BR
dc.subjectPlantas - Efeito da luzpt_BR
dc.subjectGerminaçãopt_BR
dc.subjectGiberelinapt_BR
dc.subjectPlants - Effect of lightpt_BR
dc.subjectGerminationpt_BR
dc.subjectGibberellinspt_BR
dc.subjectPiper aduncumpt_BR
dc.titlePhysiological, morphological and biochemical characteristics of the sexual propagation of Piper aduncum (Piperaceae)pt_BR
dc.title.alternativeCaracterísticas fisiológicas, morfológicas e bioquímicas da propagação sexual de Piper aduncum (Piperaceae)pt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoBuscou-se neste trabalho efetuar a caracterização dos diásporos maduros e do processo germinativo de Piper aduncum L., bem como verificar a influência da interação entre presença e ausência de luz (fotoperíodo de 12 horas e escuro) e temperaturas (25 °C, 30 °C e 20-30 °C) e do ácido giberélico (0, 50, 100, 200 e 400 mg L-1) sobre a germinabilidade e o vigor, considerando a protrusão radicular e as plântulas normais. Os diásporos são diminutos com peso de 0,3645 g para mil sementes, 13% de umidade e reserva protéica. São fotoblásticos positivos estritos, na faixa de temperatura testada e a temperatura ótima para a protrusão radicular foi 30 °C, enquanto que para a formação de plântulas normais foi 25 °C. A prévia permanência no escuro levou a um aumento na velocidade de protrusão radicular, e, principalmente, a porcentagem e velocidade de formação de plântulas foram favorecidas. A aplicação de ácido giberélico influenciou negativamente na protrusão e no crescimento da radícula e favoreceu o alongamento do hipocótilo.pt_BR
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