Please use this identifier to cite or link to this item:
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/12719
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.creator | Maciel, G. S. | - |
dc.creator | Felisburgo, F. F. | - |
dc.creator | Nascimento Junior, A. F. | - |
dc.date.accessioned | 2017-04-12T17:14:00Z | - |
dc.date.available | 2017-04-12T17:14:00Z | - |
dc.date.issued | 2015-06 | - |
dc.identifier.citation | MACIEL, G. S.; FELISBURGO, F. F.; NASCIMENTO JÚNIOR, A. F. Análise de um minicurso sobre práticas pedagógicas para o ensino de educação alimentar. Revista Práxis, [S. l.], v. 7, p. 471-477, jun. 2015. | pt_BR |
dc.identifier.uri | http://web.unifoa.edu.br/praxis/numeros/simposio/IV_Simposio_MECSMA.pdf | pt_BR |
dc.identifier.uri | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/12719 | - |
dc.description.abstract | In an attempt to contribute to the training of nutrition students with the Food Education we developed a short term course of pedagogical practices directed to the Nutrition Undergraduate course at the Federal University of Lavras. Thus, the objective is to make a report of the experience of this practices. Initially was presented topics related to natural and processed foods, from a critical perspective, through pre-selected videos. The idea was that the participants of the short course had a sense of how to develop a teaching methodology using the ideas of these videos. Then the students was divided into groups, each group had the presence of at least one member of the Institutional Scholarship Program of Teaching Initiation (PIBID). The groups had to develop a methodology for teaching a subject treated in the video, making use of different teaching resources as recyclable materials. The methodologies were presented, at a later moment, by their own creators. At the end a written evaluation was made with the participants. With a further analysis of the evaluations, was perceived the importance of this training space to stimulate discussion and promote reflections on the practice itself. It can be said that the short term course contributed to the training of the students undergraduate course in Nutrition present there. | pt_BR |
dc.language | pt_BR | pt_BR |
dc.publisher | Centro Universitário de Volta Redonda | pt_BR |
dc.rights | restrictAccess | pt_BR |
dc.source | Revista Práxis | pt_BR |
dc.subject | Práticas pedagógicas | pt_BR |
dc.subject | Educação alimentar | pt_BR |
dc.subject | Minicursos | pt_BR |
dc.subject | Metodologia de ensino | pt_BR |
dc.subject | Pedagogical practices | pt_BR |
dc.subject | Nutrition education | pt_BR |
dc.subject | Short term course | pt_BR |
dc.subject | Teaching methodology | pt_BR |
dc.title | Análise de um minicurso sobre práticas pedagógicas para o ensino de educação alimentar | pt_BR |
dc.title.alternative | Analysis a short term course on pedagogical practices for teaching food education | pt_BR |
dc.type | Artigo | pt_BR |
dc.description.resumo | Na tentativa de contribuir com a formação de estudantes de nutrição quanto a Educação Alimentar foi desenvolvido um minicurso de práticas pedagógicas direcionado ao curso de Graduação de Nutrição da Universidade Federal de Lavras (UFLA). Sendo assim, o objetivo do trabalho é realizar um relato da experiência dessa prática. Inicialmente apresentaram-se temáticas referentes à alimentos naturais e os industrializados, em uma perspectiva crítica, a partir de vídeos pré-selecionados. A idéia foi que os participantes do minicurso tivessem uma noção de como desenvolver uma metodologia de ensino a partir desses vídeos. Em seguida a sala foi dividida em grupos, cada grupo contou com a presença de pelo menos um estudante pibidiano. Pediu-se que cada grupo construísse uma metodologia para o ensino de uma temática tratada no vídeo, utilizando para isso de diferentes recursos pedagógicos, como materiais recicláveis. As metodologias desenvolvidas foram apresentadas pelos próprios idealizadores. Ao final, fez-se uma avaliação escrita com os participantes. Com posterior análise da mesma pôde-se perceber a importância desse espaço formativo no sentido de estimular discussões e promover reflexões sobre a própria prática. Pode-se dizer que o minicurso contribuiu com a formação dos representantes do curso de Graduação em Nutrição ali presentes. | pt_BR |
Appears in Collections: | DBI - Artigos publicados em periódicos |
Files in This Item:
There are no files associated with this item.
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.