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Campo DCValorIdioma
dc.creatorGomide, Elisangela M.-
dc.creatorRodrigues, Paulo B.-
dc.creatorNaves, Luciana de P.-
dc.creatorBernardino, Verônica M. P.-
dc.creatorBertechini, Antônio G.-
dc.creatorFassani, Edison J.-
dc.creatorFreitas, Rilke T. F. de-
dc.date.accessioned2017-04-20T17:36:46Z-
dc.date.available2017-04-20T17:36:46Z-
dc.date.issued2014-
dc.identifier.citationGOMIDE, E. M. et al. Phytase and amino acids for broilers from 36 to 42 days of age. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, Recife, v. 9, n. 2, p. 295-300, 2014.pt_BR
dc.identifier.urihttp://www.redalyc.org/html/1190/119031262023/pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/12758-
dc.description.abstractThe effects of the nutritional reduction of diets supplemented with phytase and amino acids provided to broilers from 36 to 42 days of age were evaluated. Five diets were evaluated in six replicates, totaling 750 and 90 birds in the assays of performance and metabolism, respectively. Control diet, without phytase, contained 18% of crude protein (CP), 0.386% of available phosphorus (aP) and 0.764% of calcium (Ca). The remaining diets (0.236% of aP and 0.464% of Ca) were supplemented with phytase and amino acids, with the CP reduced from 18 to 15%. The performance, yield and nutrient retention by the birds, besides of the energetic value (AMEn) and metabolizability of the diets were evaluated. There was no difference in the performance, yields of carcass and cuts, and in the AMEn. 16 and 15% of CP in the diet increased their metabolizability. The protein reduction improved N retention, but increased abdominal fat. Phytase increased the use of P. With the phytase and amino acids supplementation, the levels of CP, aP and Ca can be reduced to 15, 0.236 and 0.464%, respectively, without compromising on performance, yields of carcass and cuts and AMEn, besides improve the diet metabolizability and utilization of nitrogen and phosphorus.pt_BR
dc.languageen_USpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal Rural de Pernambucopt_BR
dc.rightsrestrictAccesspt_BR
dc.sourceRevista Brasileira de Ciências Agráriaspt_BR
dc.subjectCarcass yieldpt_BR
dc.subjectElectrolyte balancept_BR
dc.subjectIdeal proteinpt_BR
dc.subjectBroilers - Nutritionpt_BR
dc.subjectBroilers - Metabolismpt_BR
dc.subjectRendimento de carcaçapt_BR
dc.subjectBalanço eletrolíticopt_BR
dc.subjectProteína idealpt_BR
dc.subjectFrangos - Nutriçãopt_BR
dc.subjectFrangos - Metabolismopt_BR
dc.titlePhytase and amino acids for broilers from 36 to 42 days of agept_BR
dc.title.alternativeFitase e aminoácidos para frangos de corte de 36 a 42 dias de idadept_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoObjetivou-se estudar os efeitos da redução nutricional de rações suplementadas com fitase e aminoácidos, fornecidas a frangos de corte de 36 a 42 dias de idade. Cinco dietas foram avaliadas em seis repetições, totalizando 750 e 90 aves nos ensaios de desempenho e metabolismo, respectivamente. A dieta controle, sem fitase, possuía 18% de proteína bruta (PB); 0,386% de fósforo disponível (Pdisp) e 0,764% de cálcio (Ca). As dietas restantes (0,236% de Pdisp e 0,464% de Ca) foram suplementadas com fitase e aminoácidos sendo a PB reduzida de 18 até 15%. Avaliaram-se desempenho, rendimento e retenção de nutrientes pelas aves, além do valor energético (EMAn) e metabolizabilidade das rações. Não houve diferença no desempenho, no rendimentos de carcaça nem cortes e na EMAn. 16 e 15% de PB na ração aumentaram sua metabolizabilidade. A redução proteica melhorou a retenção de N mas aumentou a gordura abdominal. A fitase elevou o aproveitamento do P. Com a suplementação de fitase e aminoácidos, os teores de PB, Pdisp e Ca podem ser reduzidos para 15; 0,236 e 0,464%, respectivamente, sem comprometer o desempenho, rendimentos de carcaça e cortes e a EMAn, além de melhorar a metabolizabilidade da ração e o aproveitamento do nitrogênio e fósforo.pt_BR
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