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Campo DCValorIdioma
dc.creatorFreire, Juliana Mesquita-
dc.creatorAbreu, Celeste Maria Patto de-
dc.creatorDuarte, Stella Maris da Silveira-
dc.creatorPaula, Fernanda Borges Araújo de-
dc.creatorLima, Adriene Ribeiro-
dc.date.accessioned2017-08-07T12:16:16Z-
dc.date.available2017-08-07T12:16:16Z-
dc.date.issued2014-01-
dc.identifier.citationFREIRE, J. M. et al. Evaluation of the protective effect of guava fruits and leaves on oxidative stress. Acta Scientiarum. Biological Sciences, Maringá, v. 36, n. 1, p. 35-40, Jan./Mar. 2014.pt_BR
dc.identifier.urihttp://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciBiolSci/article/view/19839pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/15081-
dc.description.abstractOxidative stress is an imbalance between reactive oxygen species and antioxidant capacity of action. Thus, research, alternative to mitigate the damaging effects of oxidative stress, improving the body´s antioxidant capacity, prevented the disease and its complicatons. The leaves and fruits of guava are rich in the antioxidants. This work aimed to study the effect of flour and ethanolic/acetone extracts leaves and fruits of guava on lipid oxidation in rats with hypercholesterolemic. The flour and extracts decreased leves of triglycerides and non – HDL cholesterol and increased in the HDL. Cholesterol levels decreased only leaves and fruits. The activity of GPx decreased in samples serum in all treatments and the SOD only the extracts were effective. There was no difference in levels the MDA in relation hypercholesterolemic control. For the samples of liver, there was no difference in activity SOD. In relation of activity GPx, only the flour was effective. There were differences in levels the MDA of the hypercholesterolemic animals treated with flour and extracts with the animals of the hypercholesterolemic control.pt_BR
dc.languageen_USpt_BR
dc.publisherUniversidade Estadual de Maringápt_BR
dc.rightsrestrictAccesspt_BR
dc.sourceActa Scientiarum. Biological Sciencespt_BR
dc.subjectEstresse oxidativopt_BR
dc.subjectDialdeído malônicopt_BR
dc.subjectGoiabeira - Capacidade antioxidantept_BR
dc.subjectOxidative stresspt_BR
dc.subjectMalonic dialdehydept_BR
dc.subjectGuava - Antioxidant capacitypt_BR
dc.titleEvaluation of the protective effect of guava fruits and leaves on oxidative stresspt_BR
dc.title.alternativeAvaliação do efeito protetor de folhas e frutos da goiabeira no estresse oxidativopt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoO estresse oxidativo é um desequilíbrio entre as espécies reativas de oxigênio e capacidade antioxidante de ação. Dessa forma, pesquisas buscam alternativas para amenizar os efeitos prejudiciais do estresse oxidativo, melhorando a capacidade antioxidante do organismo, prevenido as enfermidades e suas complicações. As folhas e frutos de goiaba são ricos em antioxidantes. Este trabalho teve como objetivo estudar o efeito da farinha e folhas etanólicos/acetona extratos e frutos de goiabeira na oxidação lipídica em ratos com hipercolesterolemia. A farinha e extratos de folhas diminuiu de triglicérides e colesterol não - HDL e aumento do HDL. Os níveis de colesterol diminuiram apenas folhas e frutas. A actividade da GPx diminuiu em amostras de soro, em todos os tratamentos e a SOD apenas os extratos foram eficazes. Não houve nenhuma diferença nos níveis de MDA no controle da hipercolesterolemia relação. Para as amostras de fígado, não houve diferença na atividade da SOD. Na relação de GPx atividade, apenas a farinha foi eficaz. Houve diferenças nos níveis do MDA dos animais hipercolesterolêmicos tratados com farinha e extratos com os animais do controle hipercolesterolêmica.pt_BR
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