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Campo DCValorIdioma
dc.creatorCosta, Frederico Henrique da Silva-
dc.creatorPasqual, Moacir-
dc.creatorPereira, Jonny Everson Scherwinski-
dc.creatorCastro, Evaristo Mauro de-
dc.date.accessioned2018-02-27T12:55:17Z-
dc.date.available2018-02-27T12:55:17Z-
dc.date.issued2009-
dc.identifier.citationCOSTA, F. H. da S. et al. Anatomical and physiological modifications of micropropagated 'caipira' banana plants under natural light. Scientia Agricola, Piracicaba, v. 66, n. 3, p. 323-330, May/June 2009.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/28722-
dc.description.abstractResearch about the use of natural light associated to changes in sucrose levels demonstrated potential in promoting in vitro hardiness of tropical climate species, as well as reducing production costs. However, little is known about physiological and structural changes that happen in the process. This study evaluated the physiological and anatomic performance, and ex vitro survival of micropropagated banana plants in response to cultivation conditions, in the stage of in vitro rooting. Shoots of the ‘Caipira’ cultivar were cultivated in MS medium, supplemented with 1 mg L–1 NAA and 6 g L –1 agar, in which the following treatments were applied: two sucrose concentrations (15 g L –1 or 30 g L –1) and two cultivation conditions (Natural light – greenhouse and Artificial light – growth chamber). At the end of 45 days, the contents of chlorophyll a, b and total, the relative water content in the tissues, anatomic characteristics and the ex vitro survival were evaluated. Effects of growth environment and sucrose concentration were observed on micropropagated ‘Caipira’ banana anatomy, physiology and survival. In vitro rooting of the shoots under natural light in the medium containing 15 g L–1 or 30 g L–1 sucrose promoted major alteration in the increase of palisade and spongy parenchyma, as well as reducing leaf water loss and plant death. The results obtained in the present study confirm the potential of the use of natural light as a substitute for artificial light for micropropagation of tropical species. Key words: Musa spp., solar light, carbohydrate, water loss, anatomy.pt_BR
dc.languagept_BRpt_BR
dc.publisherEscola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz"pt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial 4.0 International*
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/*
dc.sourceScientia Agricolapt_BR
dc.subjectMusa spp.pt_BR
dc.subjectSolar lightpt_BR
dc.subjectCarbohydratept_BR
dc.subjectWater losspt_BR
dc.subjectAnatomypt_BR
dc.subjectLuz solarpt_BR
dc.subjectCarboidratopt_BR
dc.subjectPerda de águapt_BR
dc.subjectBananeira - Anatomiapt_BR
dc.titleAnatomical and physiological modifications of micropropagated 'caipira' banana plants under natural lightpt_BR
dc.title.alternativeModificações anatômicas e fisiológicas de bananeiras 'Caipira' micropropagadas sob luz naturalpt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoPesquisas acerca do uso da luz natural associado a alterações nos níveis de sacarose têm apresentado potencial para promover a rustificação in vitro de espécies de clima tropical bem como reduzir os custos de produção. Todavia, pouco se conhece sobre as modificações fisiológicas e estruturais ocasionadas. Avaliaram-se o comportamento fisiológico, anatômico e a sobrevivência ex vitro de bananeiras micropropagadas em resposta às condições de cultivo, na fase de enraizamento in vitro. Para isso, brotações axilares da cultivar Caipira foram cultivadas em meio MS, adicionado de ANA (1 mg L –1) e agar (6 g L –1), onde foram aplicados os seguintes tratamentos: duas concentrações de sacarose (15 g L –1e 30 g L –1) e dois ambientes de cultivo (Luz natural – casa de vegetação e Luz artificial – sala de crescimento). Ao final de 45 dias, foram avaliados os teores de clorofila a, b e total, conteúdo relativo de água nos tecidos, características anatômicas e a sobrevivência ex vitro. Houve efeito do ambiente de cultivo e concentrações de sacarose sobre a anatomia, fisiologia e sobrevivência de plantas de bananeira ‘Caipira’ micropropagada. O enraizamento in vitro das brotações sob luz natural e meio contendo 15 g L –1 ou 30 g L –1 de sacarose promove como principais alterações o aumento na espessura dos parênquimas paliçádico e esponjoso, bem como reduz a perda de água foliar e morte de plantas. Os resultados alcançados no presente estudo confirmam o potencial da luz natural em substituir a iluminação artificial para a micropropagação de espécies tropicais. Palavras-chave: Musa spp, luz solar, carboidrato, perda de água, anatomia.pt_BR
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