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Campo DCValorIdioma
dc.creatorMoreira, Silvino Guimarães-
dc.creatorProchnow, Luís Ignácio-
dc.creatorPauletti, Volnei-
dc.creatorSilva, Bruno Montoani-
dc.creatorKiehl, Jorge de Castro-
dc.creatorSilva, Carine Gregório Machado-
dc.date.accessioned2018-06-08T19:18:59Z-
dc.date.available2018-06-08T19:18:59Z-
dc.date.issued2017-01-
dc.identifier.citationMOREIRA, S. G. et al. Effect of liming on micronutrient availability to soybean grown in soil under different lengths of time under no tillage. Acta Scientiarum. Agronomy, Maringá, v. 39, n. 1, p. 89-97, jan./mar. 2017.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/29348-
dc.description.abstractThe effect of liming on the availability of micronutrients to soybean cultivated during different numbers of years under no tillage (NT) was investigated. The treatments consisted of the number of years under NT (three, six, and nine years) and five rates of lime (0, 33, 67 and 100% of the amount calculated to raise soil base saturation to 70%) broadcast on soil surface plus the rate of 100% broadcast with incorporation in the 0-0.20 m layer of a clayey Red Oxisol. Soil and leaf samples were collected at two vegetative stages of the crop (vegetative V4 and blossoming R2). The soil was sampled at depths of 0-0.05, 0.05-0.10, 0.10-0.20, and 0.20-0.30 m. Surface liming had little effect on extractable soil micronutrient and nutrient concentrations in soybean leaves. In the area with three years under NT, all liming rates decreased the extractable soil Zn up to a depth of 0.20 m. Lime incorporation decreased the extractable soil Mn in the surface layer. There were no differences in the extractable soil micronutrients and nutrient concentrations in soybean leaves as a function of the number of years under NT. These data suggest that broadcasting lime at current rates on soils under NT does not necessarily lead to micronutrient deficiencies.pt_BR
dc.languageen_USpt_BR
dc.publisherEditora da Universidade Estadual de Maringápt_BR
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.sourceActa Scientiarum. Agronomypt_BR
dc.subjectSoja - Cultivopt_BR
dc.subjectSoja - Plantio diretopt_BR
dc.subjectSolos - Disponibilidade de micronutrientespt_BR
dc.subjectCalagempt_BR
dc.subjectSoybean - Cultivationpt_BR
dc.subjectSoybean - Direct plantingpt_BR
dc.subjectSoils - Micronutrient availabilitypt_BR
dc.subjectLimingpt_BR
dc.titleEffect of liming on micronutrient availability to soybean grown in soil under different lengths of time under no tillagept_BR
dc.title.alternativeEfeito da calagem na disponibilidade de micronutrientes para soja, cultivada em solo sob diferentes tempos de cultivo em plantio diretopt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoAvaliou-se o efeito da calagem sobre a disponibilidade de micronutrientes à soja cultivada em solo, com diferentes tempos de cultivo sob sistema de semeadura direta (SD). Os tratamentos consistiram de número de anos sob SD (três, seis e nove anos) e cinco doses de calcário (0, 33, 67 e 100% da quantidade necessária para elevar a saturação por bases a 70%), aplicadas em superfície, mais a dose 100% incorporada na camada 0-0,20 m de um Latossolo Vermelho argiloso. Amostras de solo e de folha foram coletadas em dois estádios de vegetação da soja (V4: estádio vegetativo e R2: florescimento pleno). O solo foi amostrado nas profundidades de 0-0,05, 0,05-0,10, 0,10-0,20 e 0,20-0,30 m. A calagem superficial exerceu pouco efeito sobre os teores de micronutrientes no solo e nas folhas de soja. Na área com três anos sob sistema de SD todas as doses de calcário reduziram os teores de Zn até a profundidade de 0,20 m. A incorporação de calcário diminuiu o teor de Mn da camada superficial. Os teores de micronutrientes no solo e as concentrações nas folhas da soja não variaram com os anos de cultivo sob SD. Estes dados sugerem que as doses atualmente empregadas de calcário aplicadas na superfície de solos sob SD não necessariamente conduzem a deficiências de micronutrientes.pt_BR
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