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Campo DCValorIdioma
dc.creatorSouza, Mariana Lino de-
dc.creatorPassamani, Fabiana Reinis Franca-
dc.creatorÁvila, Carla Luiza da Silva-
dc.creatorBatista, Luís Roberto-
dc.creatorSchwan, Rosane Freitas-
dc.creatorSilva, Cristina Ferreira-
dc.date.accessioned2018-06-11T15:51:30Z-
dc.date.available2018-06-11T15:51:30Z-
dc.date.issued2017-07-
dc.identifier.citationSOUZA, M. L. de et al. Use of wild yeasts as a biocontrol agent against toxigenic fungi and OTA production. Acta Scientiarum. Agronomy, Maringá, v. 39, n. 3, p. 349-358, July/Sept. 2017.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/29386-
dc.description.abstractThis study evaluated the antagonistic potential of 32 wild yeast isolates from coffee and cocoa bean fermentation. These yeasts were inoculated in co-cultivation with Aspergillus carbonarius (CCDCA 10608 and CCDCA 10408) and Aspergillus ochraceus (CCDCA 10612) isolated from grapes and coffee beans. The mycelial growth and ochratoxin A (OTA) production were evaluated, and the spores were counted after cultivation at 28°C for seven days. The yeasts presented higher inhibitory effects (53% in relation to the control) over the mycelial growth of the isolated A. ochraceus (CCDCA10612). Pichia anomala CCMA0148 and Saccharomyces cerevisiae CCMA0159 provided the greatest inhibition of the growth of all fungal strains. All Pichia species presented the highest inhibitory effects on the production of spores, and S. cerevisiae CCMA 0159 at concentrations of both 104 and 107 mL-1 cells inhibited the production of spores by 100%. Rhodotorula mucilaginosa was effective at inhibiting OTA production by the three isolates of Aspergillus. S. cerevisiae CCMA0159 and Pichia anomala CCMA0148 showed high potential as biocontrol agents in the conditions tested.pt_BR
dc.languageen_USpt_BR
dc.publisherUniversidade Estadual de Maringápt_BR
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.sourceActa Scientiarum. Agronomypt_BR
dc.subjectAntagonistic activitypt_BR
dc.subjectOchratoxin Apt_BR
dc.subjectSaccharomyces sp.pt_BR
dc.subjectBiocontrol agentspt_BR
dc.subjectAtividade antagônicapt_BR
dc.subjectOcratoxina Apt_BR
dc.subjectAgentes de biocontrolept_BR
dc.titleUse of wild yeasts as a biocontrol agent against toxigenic fungi and OTA productionpt_BR
dc.title.alternativeUso de leveduras selvagens como agente de biocontrole contra fungos toxigênicos e produção de OTApt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoEste estudo avaliou o potencial antagônico de 32 isolados de leveduras selvagens de fermentação de café e cacau. Estas leveduras foram inoculadas em co-cultivo com Aspergillus carbonarius (CCDCA 10608 e CCDCA 10408) e Aspergillus ochraceus (CCDCA 10612) isolado de uvas e grãos de café. O crescimento micelial e a produção de ocratoxina A (OTA) foram avaliados e os esporos foram contados após o cultivo a 28 ° C por sete dias. As leveduras apresentaram maiores efeitos inibitórios (53% em relação ao controle) sobre o crescimento micelial do isolado A. ochraceus (CCDCA10612). Pichia anomala CCMA0148 e Saccharomyces cerevisiae CCMA0159 proporcionaram a maior inibição do crescimento de todas as estirpes fúngicas. Todas as espécies de Pichia apresentaram os maiores efeitos inibitórios na produção de esporos e S. Cerevisiae CCMA 0159 em concentrações de 104 e 107 células mL-1 inibiram a produção de esporos em 100%. Rhodotorula mucilaginosa foi eficaz na inibição da produção de OTA pelos três isolados de Aspergillus. S. cerevisiae CCMA0159 e Pichia anomala CCMA0148 apresentaram alto potencial como agentes de biocontrole nas condições testadas.pt_BR
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