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Campo DCValorIdioma
dc.creatorOliveira, Carlos H. M.-
dc.creatorSimão, Anderson A.-
dc.creatorTrento, Marcus V. C.-
dc.creatorCésar, Pedro H. S.-
dc.creatorMarcussi, Silvana-
dc.date.accessioned2019-01-25T10:35:33Z-
dc.date.available2019-01-25T10:35:33Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.citationOLIVEIRA, C. H. M. et al. Inhibition of proteases and phospholipases A2 from Bothrops atrox and Crotalus durissus terrificus snake venoms by ascorbic acid, vitamin E, and B-complex vitamins. Anais da Academia Brasileira de Ciências, v. 88, n. 3, p. 2005-2016, 2016. Suplemento 3.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/32522-
dc.description.abstractThe enzyme inhibition by natural and/ or low-cost compounds may represent a valuable adjunct to traditional serotherapy performed in cases of snakebite, mainly with a view to mitigate the local effects of envenoming. The objective of this study was to evaluate possible interactions between vitamins and enzymes that comprise Bothrops atrox and Crotalus durissus terrificus venoms, in vitro. Proteolysis inhibition assays (substrates: azocasein, collagen, gelatin and fibrinogen), hemolysis, coagulation, hemagglutination were carried out using different proportions of vitamins in face of to inhibit minimum effective dose of each venom. The vitamins were responsible for reducing 100% of breaking azocasein by C.d.t. venom, thrombolysis induced by B. atrox and fibrinogenolysis induced by both venoms. It is suggested the presence of interactions between vitamin and the active site of enzymes, for example the interactions between hydrophobic regions present in the enzymes and vitamin E, as well as the inhibitions exercised by antioxidant mechanism.pt_BR
dc.languageen_USpt_BR
dc.publisherAcademia Brasileira de Ciênciaspt_BR
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.sourceAnais da Academia Brasileira de Ciênciaspt_BR
dc.subjectAntiophidian propertiespt_BR
dc.subjectAntioxidantspt_BR
dc.subjectBlood cellspt_BR
dc.subjectHemostatic processespt_BR
dc.subjectNatural inhibitorspt_BR
dc.subjectPropriedades antiofídicaspt_BR
dc.subjectAntioxidantespt_BR
dc.subjectCélulas sanguíneaspt_BR
dc.subjectProcessos hemostáticospt_BR
dc.subjectInibidores naturaispt_BR
dc.titleInhibition of proteases and phospholipases A2 from Bothrops atrox and Crotalus durissus terrificus snake venoms by ascorbic acid, vitamin E, and B-complex vitaminspt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoA inibição enzimática por compostos naturais e/ou de baixo custo pode representar um valioso adjuvante ao tratamento soroterápico tradicional realizado em casos de ofidismo, com vistas a amenizar principalmente os efeitos locais do envenenamento. Objetivou-se avaliar in vitro possíveis interações entre vitaminas e enzimas presentes nas peçonhas de Bothrops atrox e Crotalus durissus terrificus. Ensaios de inibição de proteólise (substratos: azocaseína, colágeno, gelatina e fibrinogênio), hemólise, coagulação, hemaglutinação, foram realizados utilizando diferentes proporções de vitaminas em face de inibir à dose mínima efetiva de cada peçonha. As vitaminas foram responsáveis por reduzir 100% a quebra da azocaseína por peçonha de C.d.t., a trombólise induzida por B. atrox e a fibrinogenólise induzida por ambas as peçonhas. Sugere-se a presença de interações de vitaminas com o sítio ativo das enzimas, como por exemplo, interações entre regiões hidrofóbicas presentes nas enzimas e vitamina E, assim como, inibição de algumas atividades por mecanismo de ação antioxidante.pt_BR
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