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Campo DCValorIdioma
dc.creatorSouza, Douglas C. de-
dc.creatorSilva, Luis F. L.-
dc.creatorResende, Luciane V.-
dc.creatorCosta, Paula A.-
dc.creatorGuerra, Thiago S.-
dc.creatorGonçalves, Wilson M.-
dc.date.accessioned2019-05-10T11:55:46Z-
dc.date.available2019-05-10T11:55:46Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.citationSOUZA, D. C. de et al. Influence of irrigation, planting density and vegetative propagation on yield of rhizomes of starch the arrowroot. Revista de Ciências Agrárias, Lisboa, v. 41, n. 3, p. 683-691, 2018.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/34178-
dc.description.abstractThe arrowroot is considered a non-conventional vegetable which has aroused interest in the food industry because of its starch content with differentiated characteristics and high commercial value. However, agronomic management information is scarce, making it difficult to compete with other species of similar purpose, and more studies are needed regarding the crop. The aim of this study was to define adequate agronomic practices in crop aiming the productivity the rhizome, yield the starch of arrowroot. The factors evaluated were the different levels of irrigation, the planting and the plant densities. The randomized block design was used in the field trial while the totally randomized block design was used in the laboratory tests. Through the treatments, crop yield ranged from 0.68 (seedlings; without irrigation; 31250 plants ha-1) to 60.09 t ha-1 (seedlings; irrigated; 31250 plants ha-1), while starch production ranged from 50 to 6350 kg ha-1. The highest yield of rhizomes was obtained in plants produced by seedlings along with the highest density of plants, and the highest production of arrowroot starch was extracted from rhizomes from plants produced by seedlings without irrigation and a density of 50000 plants ha-1.pt_BR
dc.languageen_USpt_BR
dc.publisherSociedade de Ciências Agrárias de Portugalpt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial 4.0 International*
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/*
dc.sourceRevista de Ciências Agráriaspt_BR
dc.subjectMaranta arundinacea L.pt_BR
dc.subjectNon-conventional vegetablespt_BR
dc.subjectStarchpt_BR
dc.subjectHortaliças não convencionaispt_BR
dc.subjectAmidopt_BR
dc.titleInfluence of irrigation, planting density and vegetative propagation on yield of rhizomes of starch the arrowrootpt_BR
dc.title.alternativeInfluência da irrigação, densidade de plantio e propagação vegetativa na produtividade de rizomas e fécula da ararutapt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoA araruta é considerada uma hortaliça não convencional que vem despertando interesse da indústria alimentícia em virtude de seu amido, com características diferenciadas e elevado valor comercial. Contudo, são escassas as informações quanto ao manejo agronómico, dificultando sua competição comercial com outras espécies de finalidade semelhante, sendo necessários mais estudos com a cultura. Diante disso, objetivou-se definir práticas adequadas de manejo da cultura visando produtividade de rizomas, rendimento de fécula e amido de araruta. Os fatores avaliados foram diferentes níveis de irrigação, sistemas de plantio e de densidades de plantas. O delineamento experimental foi de blocos casualizados no ensaio de campo e inteiramente casualizados para as análises laboratoriais. Mediante os tratamentos, a produtividade da cultura variou de 0,68 (mudas; sem irrigação; 31250 plantas ha-1) a 60,09 t ha-1(mudas; irrigado; 31250 plantas ha-1), enquanto que a produção de amido foi de 50 a 6.350 kg ha-1. A maior produtividade de rizomas foi obtida em plantas produzidas por mudas juntamente com a maior densidade de plantas, e a maior produção de fécula e amido de araruta foi extraída de rizomas oriundos de plantas produzidas por mudas, sem uso de irrigação e com densidade de 50.000 plantas ha-1.pt_BR
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