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Campo DCValorIdioma
dc.creatorDomiciano, Carla Gonçalo-
dc.creatorMachado, Felipe Santana-
dc.creatorCastro, Mariani Gouveia de-
dc.creatorAngelis-Pereira, Michel Cardoso de-
dc.date.accessioned2019-07-22T17:10:39Z-
dc.date.available2019-07-22T17:10:39Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.citationDOMICIANO, C. G. et al. Nutritional status of children and adolescents: case-study in Southeastern, Brazil. Revista Ciências em Saúde, Itajubá, v. 8, n. 3, 2018.pt_BR
dc.identifier.urihttps://www.sumarios.org/artigo/nutritional-status-children-and-adolescents-case-study-southeastern-brazil-estado-nutricionalpt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/35534-
dc.description.abstractIntroduction: the nutritional status in cases of overweight and obesity in children and adolescents is considered a global health reference for future trends and for enabling strategic planning. The main reason for this is the increase in the consumption of low-nutrient and high-calorie food. Aims: the present study aimed at verifying the nutritional status of children and adolescents, as well as demonstrating nutritional trends. Methods: some schools in the city of São Gonçalo do Sapucaí, southeastern Brazil, were visited. The student’s weight, height and age were assessed in a total of 646 students, from which 198 were preschoolers, 369 schoolchildren and 79 adolescents. Results: nutritional assessment uses diagnostic methods to assess factors of nutritional disorders. Tested by a chi-square, the evaluation shows that overweight, which is considered one of the most alarming public health problems in Brazil, is the current problem. Conclusion: it was concluded that there was a low rate of child malnutrition and an actual overweight rate. The relation among health, sports and leisure and education departments is very relevant to create nutritional intervention programs which are associated with the practice of physical activity linked to nutritional education aiming at reducing overweight rates and childhood obesity.pt_BR
dc.languageen_USpt_BR
dc.publisherFaculdade de Medicina de Itajubá (FMIT)pt_BR
dc.rightsrestrictAccesspt_BR
dc.sourceRevista Ciências em Saúdept_BR
dc.subjectSobrepesopt_BR
dc.subjectObesidadept_BR
dc.subjectAntropometriapt_BR
dc.subjectTransição nutricionalpt_BR
dc.subjectOverweightpt_BR
dc.subjectObesitypt_BR
dc.subjectAnthropometrypt_BR
dc.subjectNutritional transitionpt_BR
dc.titleNutritional status of children and adolescents: case-study in Southeastern, Brazilpt_BR
dc.title.alternativeEstado nutricional de crianças e adolescentes: estudo de caso no sudeste brasileiropt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoIntrodução: o estado nutricional em casos de sobrepeso e obesidade em crianças e adolescentes é considerado uma referência global de saúde para tendências futuras e para possibilitar o planejamento estratégico. A principal razão para isso é o aumento no consumo de alimentos com baixo teor de nutrientes e alto teor calórico. Objetivos: o presente estudo teve como objetivo verificar o estado nutricional de crianças e adolescentes, bem como demonstrar tendências nutricionais. Métodos: algumas escolas foram visitadas na cidade de São Gonçalo do Sapucaí, Sudeste, Brasil. O peso, altura e idade foram avaliados em um total de 646 alunos, sendo 198 pré-escolares, 369 escolares e 79 adolescentes. Resultados: a avaliação nutricional usa métodos diagnósticos para avaliar fatores de distúrbios nutricionais. Testada pelo teste qui-quadrado, a avaliação mostra que o excesso de peso, considerado um dos problemas de saúde pública mais alarmantes no Brasil, é o problema atual. Conclusão: concluiu-se que havia uma baixa taxa de desnutrição infantil e uma taxa real de excesso de peso. A relação entre os departamentos de saúde, esporte e lazer e educação é muito relevante para criar programas de intervenção nutricional que estão associados à prática de atividade física vinculada à educação nutricional visando reduzir as taxas de sobrepeso e a obesidade infantil.pt_BR
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