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Campo DCValorIdioma
dc.creatorMartins, Denize Carvalho-
dc.creatorVilela, Fernanda Keila Junqueira-
dc.creatorGuimarães, Renato Mendes-
dc.creatorGomes, Luiz Antônio Augusto-
dc.creatorSilva, Priscila Alves da-
dc.date.accessioned2019-10-30T19:57:01Z-
dc.date.available2019-10-30T19:57:01Z-
dc.date.issued2012-
dc.identifier.citationMARTINS, D. C. et al. Physiological maturity of eggplant seeds. Revista Brasileira de Sementes, Londrina, v. 34, n. 4, p. 534-540, 2012. DOI: 10.1590/S0101-31222012000400002.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/37426-
dc.description.abstractDetermination of seed physiological maturity and ideal moment for harvesting fruits to extract their seeds are important aspects to produce seeds with high quality. To identify the best period for harvesting eggplant fruits, associated with ideal resting period of the fruit for extracting seeds, an eggplant production field was installed in municipality of Ijaci, in the State of Minas Gerais, Southwestern Brazil. The fruits were harvested at periods of 49, 56, 63, 70, and 77 days after pollination (DAP). The seeds of fruits harvested in each period were manually extracted immediately after harvest or after a post-harvest resting period of seven days, under a shed. The physiological quality of seeds was assessed by tests of: germination percentage; germination and emergence speed indexes; and electrical conductivity; which were carried out in the Central Seed Laboratory, Federal University of Lavras. Electrophoretic analyses of isoenzymes: catalase (CAT); esterase (EST); superoxide dismutase (SOD); and peroxidase (PO), were also therein performed. Results of germination and vigor of seeds have showed that the best period for harvesting the fruit is around 70 DAP; and that seeds should be extracted immediately after harvest. Electrophoretic analysis of enzymes has showed immaturity for eggplant seeds, harvested after 49 DAP.pt_BR
dc.languageen_USpt_BR
dc.publisherAssociação Brasileira de Tecnologia de Sementes (ABRATES)pt_BR
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/*
dc.sourceRevista Brasileira de Sementespt_BR
dc.subjectSolanum melongenapt_BR
dc.subjectHarvestpt_BR
dc.subjectGerminationpt_BR
dc.subjectResting periodpt_BR
dc.subjectColheitapt_BR
dc.subjectGerminaçãopt_BR
dc.subjectPeríodo de repousopt_BR
dc.titlePhysiological maturity of eggplant seedspt_BR
dc.title.alternativeMaturidade fisiológica de sementes de berinjelapt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoA determinação da maturidade fisiológica das sementes e do momento ideal de colheita dos frutos para extraí-las são aspectos importantes para a produção de sementes com alta qualidade. Para identificar a melhor época de colheita dos frutos de berinjela e o tempo ideal de descanso do fruto para extração das sementes, foi instalado um campo de produção, no município de Ijaci, MG. Os frutos foram colhidos aos 49, 56, 63, 70 e 77 dias após a polinização (DAP). As sementes dos frutos colhidos, em cada época, foram extraídas manualmente, imediatamente após a colheita, ou então após repouso pós-colheita, por sete dias, em galpão. A qualidade das sementes foi avaliada por meio dos testes de: germinação; emergência; índices de velocidade de germinação e emergência; e condutividade elétrica; e também a análise eletroforética das isoenzimas catalase (CAT), esterase (EST), superóxido dismutase (SOD) e peroxidase (PO) foram conduzidas no Laboratório Central de Sementes, Universidade Federal de Lavras. Os resultados de germinação e vigor das sementes revelaram que a melhor época para a colheita dos frutos é de, aproximadamente, 70 DAP; e que as sementes devem ser extraídas imediatamente após a colheita. A análise eletroforética das enzimas evidenciou imaturidade das sementes aos 49 DAP.pt_BR
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