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Campo DCValorIdioma
dc.creatorSantos, F. M.-
dc.creatorPinto, J. E. B. P.-
dc.creatorBertolucci, S. K. V.-
dc.creatorAlvarenga, A. A.-
dc.creatorAlves, M. N.-
dc.creatorDuarte, M. C. T.-
dc.creatorSartoratto, A.-
dc.date.accessioned2019-12-19T17:28:03Z-
dc.date.available2019-12-19T17:28:03Z-
dc.date.issued2013-
dc.identifier.citationSANTOS, F. M. et al. Chemical composition and antimicrobial activity of the essential oil from the leaves and flowers of Aloysia gratissima. Revista Brasileira de Plantas Medicinais, Botucatu, v. 15, n. 4, p. 583-588, 2013.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/38324-
dc.description.abstractVolatile oils from leaves and flowers of Aloysia gratissima were investigated for their chemical composition and antimicrobial activity against the bacteria Bacilus subtilis, Staphylococcus aureus, Salmonella choleraesuis, Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus pneumoniae and the Candida albicans yeast. The minimum inhibitory concentrations (MIC) of the oils were determined by the micro-dilution method, while the chemical composition was determined by GC-MS (gas chromatography mass spectrometry). The fresh leaves and inflorescence were subjected to hydrodistillation for 120 min using a Clevenger-type apparatus, and the essential oil was tested against microorganisms. High concentrations of sesquiterpenes were observed for the inflorescence, and monoterpenes were observed for the leaves. The main compounds of the inflorescence essential oil were E-caryophyllene, germacrene B, guaiol and bulnesol, while in the leaves the main compounds were trans-pinocamphone, trans-pinocarveyl acetate, and guaiol. The essential oil from the leaves showed an effect against P. aeruginosa and S. pneumonia, and the essential oil of the inflorescence showed an effect against P. aeruginosa, S. pneumonia, and Candida albicans.pt_BR
dc.languageen_USpt_BR
dc.publisherSociedade Brasileira de Plantas Medicinaispt_BR
dc.rightsAttribution 4.0 International*
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.sourceRevista Brasileira de Plantas Medicinaispt_BR
dc.subjectGas chromatographypt_BR
dc.subjectAloysia gratissima - Essential oilspt_BR
dc.subjectMedicinal plantspt_BR
dc.subjectCromatografia gasosapt_BR
dc.subjectAloysia gratissima - Óleos essenciaispt_BR
dc.subjectPlantas medicinaispt_BR
dc.titleChemical composition and antimicrobial activity of the essential oil from the leaves and flowers of Aloysia gratissimapt_BR
dc.title.alternativeComposição química e atividade antimicrobiana do óleo essencial de folhas e flores de Aloysia gratissimapt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoO óleo essencial de folhas e de flores de Aloysia gratissima foi avaliado quanto à composição química e ação antimicrobiana contra as bactérias Bacilus subtilis, Staphylococcus aureus, Salmonella choleraesuis, Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus pneumoniae, e a levedura Candida albicans. A concentração mínima inibitória (MIC) dos óleos essenciais foi determinada pelo método da microdiluição e a composição química determinada por CG-EM (Cromatografia Gasosa acoplada a Espectrômetro de Massas). Folhas e inflorescências frescas foram hidrodestiladas por 120 minutos em aparelho Clevenger sendo o óleo essencial testado contra microorganismos. Para as flores foi observada maior concentração de sesquiterpenos, enquanto que as folhas apresentaram maior concentração de monoterpenos. Os principais constituintes do óleo essencial da flor foram: E-cariofileno, germacreno B, guaiol e bulnesol; e das folhas foram: trans-pinocamfona, acetato de trans-pinocarveol e guaiol. O óleo essencial da folha mostrou atividade contra P. aeruginosa e S. pneumoniae, e o óleo essencial da flor mostrou atividade contra P. aeruginosa, S. pneumoniae e Candida albicans.pt_BR
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