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dc.creatorMello, Marcelo Barboza de-
dc.creatorBotrel, Priscila Pereira-
dc.creatorTeixeira, Isabel Ribeiro do Valle-
dc.creatorFigueiredo, Felipe Campos-
dc.creatorPinto, José Eduardo Brasil P.-
dc.date.accessioned2019-12-19T17:32:58Z-
dc.date.available2019-12-19T17:32:58Z-
dc.date.issued2014-04-
dc.identifier.citationMELLO, M. B. de; BOTREL, P. P.; TEIXEIRA, I. R. do V.; FIGUEIREDO, F. C.; PINTO, J. E. B. P. Atividade inseticida do óleo essencial de Hyptis marrubioides no controle de Zabrotes subfasciatus (Coleoptera, Chrysomelidae, Bruchinae). Revista Agrogeoambiental, Pouso Alegre, v. 6, n. 1, p. 79-86, abr. 2014.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/38328-
dc.description.abstractIt´s known that a large percentage of the bean production and storage is lost by insects. This study aimed to evaluate the insecticidal activity of essential oil of Hyptis marrubioides control Zabrotes subfasciatus. The essential oil extraction was performed by the method of hydrodistillation in a Clevenger apparatus for an hour and a half and biological assay was conducted in the Microscopy Laboratory / IFSULDEMINAS - Campus Muzambinho. The experimental design was completely randomized, with five doses of essential oil (0.0, 6.25%, 12.5%, 25% and 50%), with 04 replicates a couple of Z. subfasciatus by repetition. We carried out the test and the test of mortality or inhibition of oviposition repellency. 03 grains used was treated with 05 microliters (μL) of the solution and three untreated, and that in each petri dish of diameter 9.0 cm bed 01 had Z. subfasciatus. As a control, we used 100 μL of 70% alcohol. Under each treatment applied, we observed the reaction of individuals depending on the application of the solution in the grains, indicating that the lethal times (LT) decrease as there is an increase of the applied dose and direct contact with the oil of H. marrubioides. The treatments with essential oil proved to be effective, because they caused repellency, total adult mortality and no oviposition. For the four tested doses, the time interval of 28 minutes was sufficient to induce mortality in all individuals. Besides not observe a significant difference in the average number of eggs of individuals of Z. subfasciatus not subject to the application of essential oil of H. marrubioides (free choice: grain alcohol-treated and untreated). Therefore in this study, we observed the insecticidal potential of essential oil of H. marrubioides, which due to its effective insecticidal properties observed in this study may be useful in integrated management of Z. subfasciatus in stored bean.pt_BR
dc.languagept_BRpt_BR
dc.publisherInstituto Federal do Sul de Minas Geraispt_BR
dc.rightsAttribution 4.0 International*
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.sourceRevista Agrogeoambientalpt_BR
dc.subjectHortelã-do-campo - Óleos essenciaispt_BR
dc.subjectPlantas medicinaispt_BR
dc.subjectCaruncho-do-feijãopt_BR
dc.subjectInseticidas naturaispt_BR
dc.subjectField mint - Essential oilspt_BR
dc.subjectMedicinal plantspt_BR
dc.subjectBean weevilpt_BR
dc.subjectNatural insecticidespt_BR
dc.titleAtividade inseticida do óleo essencial de Hyptis marrubioides no controle de Zabrotes subfasciatus (Coleoptera, Chrysomelidae, Bruchinae)pt_BR
dc.title.alternativeInsecticidal Activity of Essential Oil of Hyptis marrubioides Control Zabrotes subfasciatus (Coleoptera, Chrysomelidae, Bruchinae)pt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoSabe-se que uma grande porcentagem da produção e do armazenamento dos grãos de feijão é perdida pelo consumo de insetos. Este trabalho teve como objetivo avaliar a atividade inseticida do óleo essencial de Hyptis marrubioides no controle de Zabrotes subfasciatus. A extração do óleo essencial foi realizada pelo método de hidrodestilação em aparelho de Clevenger, por uma hora e meia e o ensaio biológico foi conduzido no Laboratório de Microscopia/IFSULDEMINAS, Campus Muzambinho. O delineamento experimental utilizado foi inteiramente casualizado, constituído de cinco concentrações de óleo essencial (0,0; 6,25%; 12,5%; 25% e 50%), com quatro repetições contendo um casal de Z. subfasciatus por repetição. Realizou-se o teste de mortalidade e inibição de oviposição. Utilizou-se três grãos de feijão tratados com 5 microlitros (μL) de solução e três não tratados, caracterizando assim um teste com chance de escolha. Como controle, utilizou-se 100 μL de álcool 70%. Após a aplicação dos tratamentos, observou-se a reação dos indivíduos de Z. subfasciatus, evidenciando que os Tempos Letais (TL) diminuem conforme há um aumento e contato direto dos insetos com as concentrações do óleo essencial de H. marrubioides. A aplicação do óleo essencial foi bastante efetiva, pois ocorreu mortalidade total dos insetos adultos e nenhuma oviposição. O intervalo de tempo de 28 minutos foi suficiente para provocar mortalidade de todos os indivíduos. Foi possível observar que o óleo essencial de H. marrubioides possui efeito inseticida sobre Z. subfasciatus, podendo auxiliar no manejo integrado de Z. subfasciatus em feijão armazenado.pt_BR
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