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Campo DCValorIdioma
dc.creatorSiqueira, Carolina da Silva-
dc.creatorBarrocas, Ellen Noly-
dc.creatorMachado, José da Cruz-
dc.creatorSilva, Ursula Abreu da-
dc.creatorDias, Iara Eleutéria-
dc.date.accessioned2020-01-06T12:40:27Z-
dc.date.available2020-01-06T12:40:27Z-
dc.date.issued2014-
dc.identifier.citationSIQUEIRA, C. da S. et al. Effects of Stenocarpella maydis in seeds and in the initial development of corn. Journal of Seed Science, Londrina, v. 36, n. 1, p. 79-86, 2014.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/38402-
dc.description.abstractThe association of the fungus Stenocarpella maydis with corn seed may cause a reduction of seed germination and vigor of the emerged seedlings. This work was carried out in order to evaluate the effects of S. maydis on corn seed quality as well as on its early development. To evaluate such effects, seeds of cultivars RB9308YG (C1) and RB9108 (C2) were inoculated by the osmotic conditioner technique with two S. maydis isolates for 24(P1), 48(P2), 72(P3) and 96 hours (P4). Plants were grown in a room chamber at 20 °C and 25 °C and daily assessed until 28 days after emergence. Seed germination, incidence of S maydis, electrical conductivity, speed of emergence index (SEI), initial and final seedling population and dry weight of emerged plants, were assessed. The longer the exposition times of the seeds to the fungal colony, the more severe negative effects of the pathogens on seed vigor were observed. S. maydis caused reduced seed vigor in the speed of seedling emergence in the final stand and early development of corn seedlings.pt_BR
dc.languageen_USpt_BR
dc.publisherAssociação Brasileira de Tecnologia de Sementes (ABRATES)pt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial 4.0 International*
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/*
dc.sourceJournal of Seed Sciencept_BR
dc.subjectSeed pathologypt_BR
dc.subjectSeed qualitypt_BR
dc.subjectEar and stalk rotpt_BR
dc.subjectPatologia de sementespt_BR
dc.subjectQualidade fisiológica de sementespt_BR
dc.subjectPodridão do colmo e da espigapt_BR
dc.titleEffects of Stenocarpella maydis in seeds and in the initial development of cornpt_BR
dc.title.alternativeEfeitos de Stenocarpella maydis em sementes e na fase inicial de desenvolvimento do milhopt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoA associação do fungo Stenocarpella maydis com sementes de milho pode comprometer a germinação de sementes e o vigor das plântulas. Este trabalho foi realizado com o objetivo de avaliar os efeitos causados por S. maydis sobre a qualidade das sementes de milho bem como no seu desenvolvimento inicial. Para avaliar tais efeitos, sementes de milho cultivares RB9308YG (C1) e RB9108 (C2), foram inoculadas com dois isolados de S. maydis, pelo método de condicionamento osmótico por 24(P1), 48(P2), 72(P3) e 96 horas (P4). O cultivo foi realizado em câmara de crescimento vegetal, sob temperaturas de 20 °C e 25 °C e avaliadas diariamente até 28 dias após a emergência. Avaliou-se a germinação, incidência do fungo, condutividade elétrica, índice de velocidade de emergência (IVE), estande inicial e final e peso de matéria seca. Foi observado que, quanto maior o tempo de exposição das sementes à colônia fúngica, maiores foram os efeitos negativos destes organismos em sementes e plântulas. S. maydis causou redução no vigor das sementes, na velocidade de emergência das plântulas, no estande final e no desenvolvimento inicial das plântulas de milho.pt_BR
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